“Iedereen uit tentenkamp krijgt plaats in opvangcentrum van Fedasil”

Alle vluchtelingen en migranten die dinsdag werden ontruimd uit een tentenkamp in Molenbeek zullen een plaats krijgen in een opvangcentrum van Fedasil. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) woensdag gezegd in ‘De ochtend’ op Radio 1. De minister wil  structurele oplossingen om de opvangcrisis aan te pakken en zit daarover later vandaag samen met de andere ministers in het kernkabinet.

mtmBron: BELGA

Het tentenkamp langs het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek werd dinsdagvoormiddag ontruimd. Volgens De Moor ging het in totaal om zowat 150 mensen. “De eerste 40 kregen gisteren al een plaats in een van de opvangcentra van Fedasil, 40 anderen krijgen vandaag onderdak en de rest zal ook de komende dagen opvang bij Fedasil krijgen”, zegt De Moor.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).© BELGA

Die benadrukt dat er dringend structurele oplossingen nodig zijn om de opvangcrisis onder controle te krijgen. “Er staan nog 2.400 mensen op de wachtlijst: die slapen gelukkig niet allemaal op straat, maar ook voor hen zoek ik een oplossing.”

De Moor hekelt onder meer het feit dat vluchtelingen en migranten te lang in het noodopvangcircuit blijven hangen, waardoor er geen plaats wordt gemaakt voor nieuwe asielzoekers. “We hebben al extra personeel voorzien om de asielprocedures te versnellen, maar we stellen ook vast dat heel wat mensen die een negatief advies kregen nog in opvangcentra zitten. Ze voeren steeds nieuwe procedures: de Europese regels voorzien dat niet, maar er is een achterpoortje in de Belgische wet die dat wel mogelijk maakt”, zegt de staatssecretaris.

De kern zit woensdag opnieuw samen over de aanpak van de opvangcrisis in ons land. “Ik merk bereidheid bij iedereen om tot een compromis te komen. We praten vandaag verder en ik hoop dat we tot een overeenkomst kunnen komen”, aldus nog staatssecreatris De Moor.

Aangeboden door onze partners