Meer dan een derde van het brandweerkorps afwezig tijdens tweede stakingsdag

Dinsdag betoogden tussen de 500 en de 600 leden van de brandweer al in Brussel.© REUTERS

Een dag na de protesten op dinsdag zetten de brandweerlieden en ambulanciers in Brussel hun staking voort. Het is de eerste keer dat er in de sector wordt gestaakt voor meer personeel en middelen, zegt Eric Labourdette, afgevaardigde van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA).

mtmBron: BELGA

Van de 163 medewerkers van de Brusselse kazernes, zijn er woensdag 60 afwezig. “Enkele kazernes zijn volledig leeg”, aldus Labourdette. Slechts een kwart van het tiental brandweerwagens staat klaar voor gebruik.

Ter vervanging van de ambulances wordt het Rode Kruis ingeschakeld. “Hopelijk gebeurt er niets ernstigs in Brussel vandaag, anders worden we overrompeld”, gaat de vakbondsafgevaardigde verder.

De ontmoeting tussen de vakbonden en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dinsdag draaide niet uit op iets concreets, klink het. Tot er een antwoord uit de bus komt, kan de staking voor onbepaalde tijd worden voortgezet, aldus Labourdette.

De drie vakbonden zullen voortaan twee keer per maand samenzitten met afgevaardigden van de minister om een oplossing te vinden voor de crisis bij de hulpdiensten. Labourdette is niet van plan daarbij aanwezig te zijn, zolang Verlinden de ministerpost behoudt.

Tussen de 500 en de 600 brandweerlieden trokken dinsdag vanaf de kathedraal van Sint-Michiel-en-Goedele naar de Congreszuil. Ze eisen onder meer een loonsverhoging, meer middelen, betere werkomstandigheden en een verlaging van de pensioenleeftijd. Die laatste is momenteel vastgepind op 67 jaar.

Aangeboden door onze partners