Opwijkenaar veroordeeld tot celstraf met uitstel voor medewerking aan vriendschapsfraude

© ANP

Opwijk/Brussel -

Een dertiger uit Opwijk is dinsdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden met uitstel omdat hij had meegewerkt aan een vorm van vriendschapsfraude.

Belga

Grote sommen geld die via een dergelijke fraude waren buitgemaakt, werden op zijn rekening gestort. Hij stortte het geld dan door naar het buitenland. Volgens de man en zijn advocaat werd hijzelf ook bij de neus genomen.

Jonge vrouw

De slachtoffers kwamen via internet in contact met iemand die zich voordeed als een jonge vrouw en met hen een vriendschapsrelatie aanging. Na verloop van tijd begon die vriendin om geld te vragen, en de slachtoffers gingen daarop in, niet beseffende dat ze opgelicht werden. Drie slachtoffers raakten zo in totaal 22.500 euro kwijt.

Het geld van de drie mannen kwam op de rekening van een dertiger uit Opwijk terecht. Die zette het volgens het parket op zijn kredietkaart en maakte het vervolgens via Moneygram over naar Turkije. Op die manier zou in totaal zelfs 60.000 euro via de rekeningen van de man versluisd zijn. Volgens het parket moest de man weten dat wat hij deed niet koosjer was.

In de val

“Mijn cliënt is zelf in de val gelokt”, pleitte de advocate van de dertiger. “Hij is via een datingsite ook in contact gekomen met iemand die zich voordeed als een vrouw en een vriendschapsrelatie is begonnen. Zij heeft hem gevraagd dat geld door te sturen, omdat het zogezegd afkomstig was van een erfenis. Hij heeft ook vliegtickets voor haar betaald omdat ze zogezegd naar België zou komen, en dan ziekenhuisrekeningen omdat ze zogezegd een ongeval had gehad.”

De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak, maar volgens de rechtbank was de man wel degelijk in de fout gegaan. Hij werd dan ook veroordeeld tot een gevangenisstraf met uitstel.

Aangeboden door onze partners