Voetbal 2de provinciale A FC Latem/DT Borsbeke

Horrorblessure dwingt Nathan (26) om punt achter voetbalcarrière te zetten: “Voelde onmiddellijk dat het ernstig was”

Nathan Fonck speelde dit seizoen bij FC Latem (links), maar was ervoor twintig jaar actief bij DT Borsbeke.© Nic Declercq/Gregory Van Gansen

Sint-Martens-Latem -

Nathan Fonck beleefde afgelopen zaterdag een avond om snel te vergeten. De 26-jarige spits van leider FC Latem viel in de slotfase in de uitwedstrijd bij FC Sleidinge uit met een zware knieblessure. Hij werd weggevoerd naar de spoed van het Gentse Sint-Lucasziekenhuis, waar een MRI-onderzoek werd uitgevoerd. “Ik voelde onmiddellijk dat het ernstig was.”

Johan Polet

De diagnose in hert ziekenhuis kwam hard aan bij voetballer Nathan Fonck. Zo waren onder meer de voorste kruisband, de patellapees en de mediale band van de rechterknie gescheurd. De in Borsbeke woonachtige goalgetter heeft intussen enkele dagen alles kunnen laten bezinken. Hij nam de ingrijpende beslissing om een punt te zetten achter zijn voetbalcarrière.

“Ik voelde onmiddellijk dat het ernstig was”, zegt Fonck. “Ik werd op een draagberrie gelegd in afwachting van de trip naar het ziekenhuis. We leidden op dat moment met 0-1, maar ik hoorde nog dat we de gelijkmaker incasseerden. Mijn blessure had meteen een grote impact op mijn ploegmakkers. Enkele omstaanders waren van mening dat de blessure nog zou meevallen, maar het tegendeel bleek waar.”

Definitief gedaan

Na het ziekenhuisbezoek keerde Fonck met een brace en op krukken huiswaarts. “Ik woon bij mijn ouders, waar ik van de beste zorgen zal kunnen genieten” zegt hij. “Ik had woensdag een afspraak met de Gentse specialist Pieter Byn en ga op zoek naar een tweede opinie, waarna ik de knoop rond de medische ingreep zal doorhakken.”

“Ik heb besloten om mijn voetbalschoenen definitief op te bergen”, windt Fonck er geen doekjes om. “Ik werd een tiental jaar geleden het slachtoffer van een dubbele been- en scheenbeenbreuk. Ik ben hierdoor een jaar inactief geweest en enkele procenten van mijn mogelijkheden kwijtgespeeld. Ik werd nadien nog het slachtoffer van meerdere blessures, waaronder gescheurde ligamenten van mijn enkel en last aan de adductoren.”

15 goals

“Ik had vroeger al de beslissing genomen dat ik bij een nieuwe zware blessure met voetballen zou stoppen. Ik heb twintig jaar bij DT Borsbeke gespeeld en had me goed voorbereid om als nieuwkomer bij FC Latem het beste van mezelf te geven. Dat is gedurende 22 speeldagen uitstekend gelukt. Wij voeren de rangschikking aan en ik was goed voor vijftien competitiegoals, waaronder een pareltje tegen Sparta Ursel.”

“Voor Latem breekt met duels tegen toppers tegen LS Merendree, FC Destelbergen, FC Lembeke en Zeveren Sportief de maand van de waarheid aan”, beseft de onfortuinlijke spits. “Ik geloof sterk in een goede afloop. Het is waar dat ook Bekim Hykaj (pubalgie, red.) nog enkele weken buiten strijd is, maar we hebben voldoende kwaliteit in de groep om onze leidersplaats te behouden. Een titel zou voor mezelf een mooie afsluiter van mijn carrière zijn. Ik ga me concentreren op mijn revalidatie en zal mijn fysieke conditie blijven onderhouden.”

Leerkracht

“Ik ben leerkracht lichamelijke opvoeding aan het VISO in Mariakerke-Gent, waar ik voor onbepaalde duur afwezig zal zijn”, klinkt het nog. “Ik heb geen interesse om als coach in het voetbal te blijven. Ik ga in de toekomst op de nieuwe, voetbalvrije momenten genieten van andere zaken. Het belangrijkste is dat de operatieve ingreep succesvol verloopt.”

Aangeboden door onze partners