Jan De Nul en Deme testen drijvende zonnepanelen voor Belgische kust

Drijvende zonnepanelen in Duitsland.© AP

De maritieme aannemers Jan De Nul en Deme werken samen met het ingenieursbureau Tractebel aan een systeem van drijvende zonnepanelen voor op zee. Deze zomer zal er voor de Belgische kust een testinstallatie komen, zo hebben de bedrijven woensdag aangekondigd.

mtmBron: BELGA

De partners werken al vier jaar aan de technologie, in samenwerking met onder meer de Universiteit Gent. “Na onderzoek in het labo zijn de partners op dit moment bezig met de ontwikkeling van een testinstallatie op zee, die in de zomer van 2023 voor de Belgische kust gelanceerd zal worden”, zo luidt het in een persbericht. De testopstelling komt voor de kust van Oostende, niet ver in zee, preciseert de woordvoerster van Jan De Nul.

De technologie, Seavolt genaamd, is volgens de partners bestand tegen zware omstandigheden op zee. De installaties zijn modulair, en dus gemakkelijk aan te passen naargelang de locatie en de eisen, klinkt het.

De bedrijven verwijzen vooral naar mogelijkheden om de drijvende zonnepanelen te installeren tussen de turbines van windmolenparken in zee. “De toevoeging van drijvende zonnepanelen aan bestaande en toekomstige windmolenparken op zee biedt een kans om grote volumes extra hernieuwbare energie toe te voegen”, zo staat in het persbericht. “Wij geloven dat het combineren van zonne- en windenergie op zee geweldige mogelijkheden biedt voor de toekomst”, wordt DEME-topman Luc Vandenbulcke geciteerd.

“Seavolt is een betrouwbare, kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing die zelfs in de zwaarste mariene omstandigheden kan worden ingezet”, zegt van zijn kant Philippe Hutse, director offshore bij Jan De Nul Group.

“Op dezelfde manier als we de verschuiving van windenergie op land naar zee zagen, zien we nu de extensie van het hele energiesysteem naar offshore locaties”, aldus Tractebel-CEO Philippe Van Troeye. “Wij geloven dat drijvende zonnepanelen op zee een belangrijke rol spelen in de versnelling van de energietransitie.”

“De Noordzee wordt de powerhouse van onze energie-onafhankelijkheid”, aldus het kabinet van minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne. “Met deze federale regering investeren we in zonne-energie op zee. Deze drijvende zonnepanelen hebben het potentieel om 1GW extra groene stroom op te wekken in de eerste offshorezone. Met het demonstratieproject dat we in de zomer van 2023 te water laten in Oostende aan de Blue Accelerator, zullen onze bedrijven opnieuw in belangrijke mate een pioniersrol kunnen vervullen in de wereldwijde ontwikkeling van deze technologie en bijdragen tot een economische groei die gepaard gaat met de creatie van extra jobs.”

Aangeboden door onze partners