Mark Cavendish hecht weinig waarde aan mogelijk record in de Tour: “Zal mijn leven niet veranderen”

© EPA-EFE

Mark Cavendish heeft woensdag in een interview met de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport aangegeven niet wakker te liggen van het recordaantal ritzeges in de Tour de France (34), dat hij momenteel deelt met Eddy Merckx. “Ik hecht er weinig belang aan”, zei de 37-jarige Brit. “Het is onmogelijk generaties te vergelijken.”

Jens HeylenBron: BELGA

“Het zal mijn leven niet veranderen als ik alleen recordhouder word”, aldus Cav. “Ik ga niet komende zomer naar de Tour om een ritzege te behalen, ik wil er zo veel mogelijk winnen. De meeste renners zijn tevreden met een ritzege in de Tour, maar ik denk na de eerste overwinning meteen al aan de volgende.”

Cavendish behaalde zijn ritzeges in dertien deelnames tussen 2007 en 2021, quasi allemaal in massasprints. Merckx won ze tussen 1969 en 1975, op verschillende terreinen. Hij schreef in zijn zeven Tourdeelnames zowel tijdritten, vlakke ritten als bergritten op zijn naam.

Cavendish pakte in 2021 zijn 34ste ritzege in de Tour.© BELGA

“Ik wil zo lang mogelijk profrenner zijn en zo lang mogelijk wedstrijden winnen”, stelde Cavendish. “Ik heb doelen nodig om me te motiveren. Aan het begin van mijn carrière werd me eens gevraagd waar ik wilde eindigen. Ik zei toen dat ik graag in het rijtje met grootste wielrenners aller tijden zou staan, het maakt me niet uit op welke plaats.”

Cavendish rijdt dit seizoen voor Astana Qazaqstan. Hij is deze week aan de slag in Tirreno-Adriatico. De wereldkampioen van 2011 won in zijn profcarrière tot dusver 161 wedstrijden en het puntenklassement in alle drie de grote rondes. Zijn laatste overwinning dateert van het Brits kampioenschap, op 26 juni vorig jaar.

Aangeboden door onze partners