Bezorgers krijgen meer tijd om kranten te bussen

© Boumediene Belbachir

De Belgische overheid heeft de aanbesteding gelanceerd voor een nieuw bezorgingscontract voor kranten en tijdschriften, dat zal lopen van 2024 tot en met 2028. Opvallend is dat de bezorgers meer tijd krijgen om kranten te bussen.

mtmBron: BELGA

De federale regering besliste om te besparen op het contract. In 2024 gaat het om een ingreep van 50 miljoen euro op een gepland bedrag van 175 miljoen euro. Het huidige contract zit bij Bpost en werd al meermaals verlengd. In 2021 trok de overheid een aanbestedingsprocedure weer in.

Over het krantencontract is de laatste maanden al veel te doen geweest. Het heeft geleid tot het vertrek van Dirk Tirez als CEO bij Bpost. Er loopt een onderzoek naar mogelijke afspraken tussen de krantenuitgevers, Bpost en het distributiebedrijf PPP.

In de donderdag gelanceerde nieuwe aanbesteding zijn de kwaliteitseisen wat versoepeld. Zo moeten niet langer alle kranten op weekdagen tegen 7.30 uur geleverd zijn. Bij maximaal 20 procent van de bevolking mogen ze tot een uur later in de brievenbus vallen. In het weekend moeten de kranten nog steeds ten laatste tegen 10 uur geleverd zijn.

Het contract biedt geen exclusiviteit op de verdeling. Uitgevers kunnen met andere spelers in zee gaan als ze dat willen. Toch is het een belangrijk contract: in 2021 werden zo bijvoorbeeld bijna 194 miljoen kranten verdeeld en ruim 213 miljoen tijdschriften.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen tot 8 juni een offerte indienen.

Aangeboden door onze partners