Groen licht voor renovatiewerken AB om er een ‘open huis’ van te maken

© BELGA

Het Brussels Gewest heeft de bouwvergunning voor de renovatie van concertzaal Ancienne Belgique (AB) afgeleverd. Dat meldt Pascal Smet, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw, donderdag. Het beschikbare budget bedraagt ruim vijf miljoen euro. De start van de werken is voorzien in de zomer van 2023.

Janne EijckmansBron: BELGA

Met de renovatiewerken wil de AB onder andere de band met de buurt versterken en de toegankelijkheid van het gebouw verhogen. Er komt onder meer een verbouwingsproject in de Steenstraat, een zijstraat van de Anspachlaan waar de AB ligt. Met het gebouw in de Steenstraat plaatst de AB ontmoetingen voorop.

Men wil van de AB een open huis maken. Zo krijgt het nieuwe en vergrote AB-salon een nog actievere en meer veelzijdige publieke functie. Het nieuwe café-restaurant bovenin het gebouw moet één van de hotspots voor de buurt worden, met zijn daktuinen en een groot terras van waar je een panoramisch zicht over de binnenstad hebt. Er is voor gezorgd dat klanten die op het dakterras en in het café-restaurant zitten geen inkijk hebben bij de buren.

Om de toegankelijkheid van de grote zaal te verbeteren, wordt een extra doorgang gecreëerd die toegang biedt tot het eerste balkon in de grote zaal.  Er komt ook een aangepaste lift die je zonder begeleiding op alle verdiepingen brengt. 

De traphal die alle ruimtes met elkaar verbindt, komt aan de buitenkant van het gebouw maar zal een akoestische behandeling krijgen zodat het geluid niet kan weerkaatsen in de straat. Daarnaast maakt de AB van de gelegenheid gebruik om de akoestische isolatie van de gemeenschappelijke muur met de aanpalende buren te verbeteren. De Vlaamse Gemeenschap staat, via het departement Cultuur, Jeugd en Media, in voor de financiering en opvolging van het bouwproject.

Aangeboden door onze partners