Mega drugsproces op komst nadat gerecht erin is geslaagd Sky ECC-netwerk te kraken: ook politieman bij 128 verdachten

Procureur Franky De Keyzer, adjunct-federaal parketmagistraat Eric Bisschop, directeur-generaal van de Federale Gerechtelijke Politie Eric Snoeck en Yve Driesen, directeur van de Federale Gerechtelijke Politie provincie Antwerpen.© BELGA

Het federaal parket wil maar liefst 128 verdachten voor de rechter brengen in het onderzoek naar een criminele organisatie die op grote schaal cocaïne invoerde in Europa. Het gaat om het grootste Sky ECC-onderzoek in Brussel, dat in oktober 2021 leidde tot 114 huiszoekingen waarbij 64 mensen werden opgepakt. Een van de verdachten die genoemd wordt in het dossier, is een politieman van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) die informatie uit politiedatabanken zou hebben doorgegeven.

Chris Verhaeghe

In de vroege ochtend van 26 oktober 2021 werden meer dan 1.100 politiemensen ingezet bij meer dan honderd huiszoekingen in het hele land. De focus lag op Brussel, waar er zo’n tachtig huiszoekingen werden verricht, onder meer in Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Speurders ontmantelden die ochtend zes drugslabo’s, waar de ingevoerde cocaïne werd herverpakt om verspreid te worden over het hele Europese continent. De politie kon ook de hand leggen op tientallen vuurwapens, 67 voertuigen en één miljoen euro cash geld.

LEES OOK. Wat we leren na twee jaar ‘Operatie Sky’

Bij de actie werden toen 64 verdachten opgepakt. Het ging vooral om Albanezen en Colombianen, die deel uitmaakten van een internationale criminele organisatie. Het onderzoek was van start gegaan nadat het gerecht er was in geslaagd het Sky ECC-netwerk te kraken. “Het was de bedoeling om de cocaïnehandel naar België zoveel mogelijk te destabiliseren”, klonk het bij het federaal parket kort na de politieactie.

LEES OOK. Rechter laat verdachten in onderzoek Sky ECC vrij na problemen met overbrenging van gedetineerden

Anderhalf jaar na die eerste reeks huiszoekingen is het onderzoek naar de bende afgerond. Het federaal parket wil in totaal 128 vermoedelijke bendeleden voor de rechtbank brengen. Ze worden onder meer verdacht van deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie, drugshandel, gijzeling, wapenhandel, valsheid in geschrifte, heling en passieve corruptie. Een van de verdachten is een politieman van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst). Hij zou zijn beroepsgeheim hebben geschonden en informatie uit politiedatabanken hebben doorgegeven. Er loopt intussen nog een apart onderzoek naar een Brusselse advocaat die daarbij betrokken zou zijn geweest.

Het lijvige dossier, dat 328 kartons telt, komt volgende week voor de raadkamer in Brussel, die moet beslissen of de 128 verdachten zich voor de correctionele rechtbank zullen moeten verantwoorden. Als het zover komt, is het nog maar de vraag waar dat proces zal moeten plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners