Brandweer blijft staken tot zaterdag, vakbond voorspelt vooral in Brussel hinder

© REUTERS

De staking van de brandweer wordt voortgezet tot zaterdagochtend. Dat laat Eric Labourdette, afgevaardigde van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA), donderdag weten.

mtmBron: BELGA

De staking die maandag is begonnen, zal vooral in Brussel voor hinder zorgen. Volgens Labourdette zijn er donderdag zes brandweerauto’s beschikbaar in de hoofdstad, in plaats van de gebruikelijke elf. Het personeelstekort zal vrijdag, tijdens de nationale staking, naar verwachting nog groter zijn.

Dinsdag kwamen tussen de 500 en de 600 leden van de brandweer in gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV, ACOD en VSOA) samen voor een protestactie in Brussel. Ze eisen meer personeel, meer middelen en betere werkomstandigheden. Ook de huidige pensioensvoorwaarden moeten anders.

Een deel van hen had een ontmoeting met de ministers van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit), maar was niet tevreden met het resultaat. 

Volgens Labourdette kunnen er binnenkort nog acties plaatsvinden. Volgende week zijn er algemene vergaderingen gepland met de brandweerlieden en de vakbonden. De eerste vindt maandag plaats in Brussel.

De vakbondsafgevaardigde is wel tevreden met de beslissing van de Brusselse staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-Vooruit), bevoegd voor de brandweer en de urgentiediensten, om de aanwervingsreserves in Brussel uit te breiden. “Opnieuw geeft Brussel het goede voorbeeld”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners