Minister Bart Somers (Open VLD) wil ook voor lokale ambtenaren Tiktok-verbod

© BELGA

© BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zal lokale besturen oproepen om Tiktok te verbieden op werktelefoons van personeelsleden. In totaal zijn in Vlaanderen 171.000 personeelsleden aan de slag bij steden en gemeenten. De populaire app Tiktok zou door de Chinese overheid gebruikt kunnen worden om informatie in te winnen.

mtmBron: BELGA

Eerder had ook federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne opgeroepen om Tiktok te verbieden voor federaal overheidspersoneel. “Recent advies van de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cybersecurity (CCB) geeft aan dat we een stap verder moeten gaan en de app moet worden verwijderd van alle telefoons die professioneel gebruikt worden bij de overheidsdiensten”, motiveert Somers. “Ik roep lokale besturen dus op Tiktok inderdaad te verbieden.”

In 2020 raadde de Staatsveiligheid een eerste keer af om Tiktok te installeren op toestellen die gevoelige informatie bevatten. De Nationale Veiligheidsraad komt binnenkort bijeen om zich te buigen over het recente advies van het Belgisch Centrum voor Cyberveiligheid over de app van het Chinese Bytedance. “Het advies van het Centrum voor Cybersecurity toont aan dat we voorzichtig moeten zijn met deze app wegens mogelijke veiligheidsrisico’s”, zegt Somers.

Indien de Nationale Veiligheidsraad een algemene richtlijn uitvaardigt over het gebruik van de app op overheidstoestellen is het aan de lokale besturen zelf om te beslissen hoe ze daarmee omgaan.

Aangeboden door onze partners