Vooruit ongerust over nieuwe regeling deelwagens

Verschillende aanbieders van deelwagens delen vaste standplaatsen.© frederik beyens

Antwerpen -

Vooruit is ongerust over het nieuwe reglement voor deelwagens in Antwerpen. “Door het verlies van een vaste standplaats gaan betrouwbaarheid en beschikbaarheid van deelwagens verloren”, zegt Matthias Verstraeten, van Vooruit district Antwerpen. Antwerps mobiliteitsschepen Koen kennis (N-VA) benadrukt dat het om een proefproject gaat.

Sacha Van Wiele

De stad Antwerpen werkt aan de inrichting van plekken waar verschillende aanbieders van deelwagens kunnen staan. Dat betekent dat op die plek geen enkele aanbieder een vaste standplaats heeft. Het is Cambio die nu een formule heeft van vaste plekken voor hun wagens.

Antwerpse Vooruit-districtsraadsleden en gebruikers van deelwagens hielden vrijdagochtend een actie.© rr

“Sinds het invoer van het nieuwe autodeelreglement verloren gebruikers van deelauto’s hun vaste recht op een voorbehouden staanplaats”, zegt Verstraeten. “Dit verlies aan betrouwbaarheid en beschikbaarheid van deelwagens in de toekomst zorgt voor onnodige kopzorgen bij Antwerpenaren die hun eigen wagen inruilden voor een deelwagen. Vanuit Vooruit vragen we meer transparantie en inzicht in de werking van het nieuwe reglement.”

Schepen van Mobiliteit Kennis benadrukt dat het om een proefproject gaat. “We zijn in dialoog over het nieuwe deelreglement met alle aanbieders”, zegt de schepen. “Zij weten ook dat we in een proefperiode zitten. Een eindevaluatie volgt nog. Er komen met die nieuwe reglementering trouwens 93 autodeelplaatsen bij in Antwerpen, waarvan 43 in het district Antwerpen. De overgrote meerderheid is al in gebruik.”

Dit type standplaatsen komt op 19 nieuwe locaties in Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Merksem en Wilrijk. 35 van de extra plaatsen zijn voor elektrische deelwagens. Sensoren houden de bezetting in het oog.

 

Aangeboden door onze partners