Plots zitten er apen, papegaaien, een olifant en een krokodil in een Gents park: “Dit moet een ontmoetingsplek worden”

© FVV

Gent -

Er zitten weer apen, beren, papegaaien en zelfs een olifant en een krokodil in het Muinkpark. De sculpturen zijn een verwijzing naar de tijd dat er in de wijk nog een dierentuin was.

Sander Luyten

Vorig jaar al kreeg het Muinkpark nieuwe zitbanken en werden de wandelpaden aangepakt. Die ingrepen waren nodig, niet alleen omdat het materiaal versleten was, maar ook om het park opnieuw vlot toegankelijk te maken voor wie minder goed ter been is of in een rolstoel zit.

“Nu die ingrepen achter de rug zijn, gaan we verder met een knipoog naar de historische zoo die zich hier in de 19de eeuw bevond”, zegt schepen van Openbaar Groen Astrid De Bruycker (Vooruit). “Er zijn verschillende contacten geweest met omwonenden en de school in de buurt om te weten te komen welke noden er waren. Het Muinkpark moet opnieuw een echte ontmoetingsplek worden, ook voor ouders en kinderen.” (lees verder onder foto)

© fvv

De afgeleefde speeltuin wordt helemaal vernieuwd. Springt het meest in het oog: de glijbaan in de vorm van een olifant, een verwijzing naar Betsy, de beroemde olifant van de dierentuin van weleer. Op de nieuwe schommels zitten papegaaien en doorheen het park vind je nog allerlei sculpturen van dieren, zoals een slapende krokodil, slingerende apen en klimmende beren.

De stenen rond twee monumentale bomen, de grote kastanje bij de Hofstraat en de plataan bij de Hertstraat, werden zoveel als mogelijk weggenomen zodat de bomen kunnen blijven bloeien. Het komende plantenseizoen komen er extra vaste planten en lage heesters. De kostprijs voor het hele project bedraagt 119.000 euro. Over enkele weken moeten alle werken afgerond zijn.

Aangeboden door onze partners