De ongeschoren benen van Primoz Roglic: “Alsof hij wil zeggen dat het er voor hem nog niet toe doet”

Geschoren benen of niet: Primoz Roglic mocht op het hoogste schavot plaatsnemen.© AP

Ook met winterdons op de benen stond er in de vierde etappe van Tirreno-Adriatico geen maat op Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma liet de concurrentie letterlijk en figuurlijk zijn behaarde kuiten zien. Als er iets is waar een profrenner van gruwelt, dan is het geklopt worden door een collega die zijn benen niet geschoren heeft.

Guy Van Den Langenbergh

Kent u Hubert Hutsebaut nog? Geen schande als het antwoord negatief is. De brave West-Vlaming was slechts een handvol jaren prof, vijftig jaar geleden dan nog. Winnen deed hij zelden: een ritje in de Ronde van Spanje maar vooral de E3 Prijs in Harelbeke, in een spurtje met Eddy Merckx en Walter Godefroot. Met ongeschoren benen! Het leverde hem spot en hoon vanwege de collega’s op. Hutsebaut werd Hutsepot. “Net zoals ze klapten over mijn ongeschoren benen”, zei de West-Vlaming later. “Ochere toch... Alsof je rapper zou rijden met geschoren benen. Voor de masseurs was dat makkelijker, maar daar had ik toch geen geld voor.”

Hutsebaut werd nooit voor vol aanzien. Het typeert hoe renners denken over hun behaarde collega’s. “Het is voor de renner ook vaak een manier om te tonen dat hij geen goesting heeft om te koersen”, vult onze koersprofessor Marc Sergeant aan. “Ik herinner me een Amstel Gold Race waarin Bernard Hinault moest starten van zijn ploegleider Guimard. Hinault had geen zin en liet dat merken door zijn benen niet te scheren. Maar hij won wel.”

Sergeant denkt dat Roglic er een spelletje van maakt. “Hij heeft begrepen dat het een item is geworden en speelt het spel mee”, klinkt het. “Het is ook dé manier om een statement te maken, alsof hij wil zeggen dat het er voor hem nog niet toe doet. Renners scheren trouwens hun benen omdat dit het masseren vergemakkelijkt. De collega’s gaan zich nu afvragen of Roglic zich nog niet laat masseren. Een negatieve impact op zijn prestaties heeft het alvast niet. Indrukwekkend hoe hij won, met Alaphilippe in zijn wiel.”

“Roglic heeft begrepen dat het een item is geworden en speelt het spel mee”

Marc Sergeant

Of een renner beter presteert met geschoren benen? Sergeant: “Aerodynamisch voordeel levert het alleszins niet op. Sommigen denken van wel, maar er is geen wetenschappelijk bewijs. Je scheert je benen voor de hygiëne. Het masseert makkelijker en als er schaafwonden zijn na een valpartij, dan loop je niet het risico dat er haartjes in de wonde zitten die zouden kunnen ontsteken. En niet te vergeten: renners zijn ijdel. Er zijn er die zich na het seizoen blijven scheren.”

Aangeboden door onze partners