Ontdek hier het parcours van de Scheldeprijs 2023: vanuit Nederland via winderige polders naar sprint in Schoten

De Scheldeprijs is ook in 2023 de atypische uitloper van de Vlaamse Wielerweek, amper drie dagen na de Ronde van Vlaanderen. Atypisch, want zoek deze keer niet naar iconische hellingen. Ook atypisch omdat deze keer de rasspurters als dé grote favorieten aan de start verschijnen. Met dank aan het atypische parcours.

Michiel Verheirstraeten

111e Scheldeprijs

Start: op woensdag 5 april om 12u45 op het Stadhuisplein in Terneuzen (Nederland)

Aankomst: omstreeks 17u15 op de Churchilllaan in Schoten

Afstand: 205,2km

Categorie: WorldTour

Het Nederlandse Terneuzen is op 5 april opnieuw de startplaats voor de oudste Vlaamse voorjaarsklassieker. Aan het begin van de wedstrijd baant het parcours zich zo’n vijftig kilometer een weg langs Ooster- en Westerschelde. De dijken en bijhorende wind doorheen de Zeeuwse polders zullen niet alleen voor mooie plaatjes, maar ook voor een zware wedstrijd zorgen.

Ter hoogte van Essen steekt het peloton de grens over en maken de renners zich op voor drie lokale ronden van elk 17 km in en rond Schoten. Zoek onderweg dus niet naar hellingen, zelfs de kasseien van de Broekstraat in Wijnegem zijn die naam amper waard.

Ofwel krijgen we dus een dolle rit richting Schoten als er breuken ontstaan in de Zeeuwe polders, ofwel houden de spurtersploegen alles bij elkaar en mennen de rest via gestrekte draf richting Schoten. Wordt daar het sprintfestijn ingezet of krijgen we opnieuw een solo finish zoals Kristoff in 2022?

Belangrijkste passages:

om 12u45: start in Terneuzen

omstreeks 16u12: eerste doortocht in Schoten

omstreeks 16u33: tweede doortocht in Schoten

omstreeks 16u54: derde doortocht in Schoten

omstreeks 17u15: aankomst in Schoten

Derde editie voor vrouwen

De Elite Vrouwen vertrekken dit jaar voor hun derde editie opnieuw in Schoten om 11u30, voor de mannen dus. En na 131,5 snelle kilometers komen ze daar ook aan.

Aangeboden door onze partners