Jef Neve opent feestjaar ter gelegenheid 725-jarig bestaan Ruisbroek

Jef Neve mocht donderdagavond het feestjaar openen.© Ward Bosmans

Ruisbroek -

Op 22 juni van dit jaar zal het precies 725 jaar geleden zijn dat de keure van Ruisbroek verleend werd. Die historische gebeurtenis wordt een jaar lang gevierd in de deelgemeente van Puurs-Sint-Amands. Pianist Jef Neve mocht donderdagavond het feestjaar openen met een concert in de Sint-Katarinakerk.

Ward Bosmans

Voor aanvang van het concert werd ook even stilgestaan bij de betekenis van de keure van Ruisbroek. Dirk Binon van de werkgroep Erfgoed gaf de aanwezigen een inzicht in de historische achtergrond. “In de periode rond 1298 werden de grenzen van Ruisbroek grotendeels bepaald door de Vliet, de Rupel en de Zielbeek. Ruisbroek was toen amper drie vierkante kilometer groot, ongeveer een derde van de huidige oppervlakte. Het was vooral een poldergebied. Uit de oudste te raadplegen bevolkingscijfers, die dateren uit 1435, weten we dat er 76 huishoudens woonden en 16 arme gezinnen. Opmerkelijk is dat Ruisbroek in die periode ook al geregeld te maken had met overstromingen. Getuige daarvan is de Sint-Katarinakerk, die op een kunstmatig aangelegde heuvel werd gebouwd”, aldus Binon.

Dirk Binon van de werkgroep Erfgoed gaf uitleg over de keure.© Ward Bosmans

Keure

Op 22 juni 1298 verleende Filips van Vianden een eigen keure aan Ruisbroek. Een keure is een soort oorkonde uit de middeleeuwen die geschreven was op perkament. Het oorspronkelijke document bestaat nog steeds en wordt bewaard in het Rijksarchief in Antwerpen. Ter gelegenheid van 725 jaar Ruisbroek wordt het er trouwens een jaar lang tentoongesteld. Een keure is verder ook een soort vrijheidsbrief waarmee de inwoners een aantal ‘privileges’ kregen van Filips van Vianden. Zo staat in de keure van Ruisbroek dat de inwoners huizen mochten bouwen waar ze willen. In november is er een tentoonstelling over de keure in de oude pastorie in Ruisbroek.

Jef Neve is een graag geziene gast in Puurs-Sint-Amands.© Ward Bosmans

Feestprogramma

Voor de Ruisbroekenaars van nu betekent deze historische verjaardag vooral een jaar lang feesten. Schepen van Evenementen Hilde van der Poorten (CD&V) maakte het programma bekend. “Voor alle kinderen van de gemeente organiseren we op paasmaandag de paaseierenraap in Hof ter Zielbeek. Iedereen gaat dan op zoek naar paaseitjes in een van onze knapste groendomeinen”, zegt ze. “In het derde weekend van mei komt er een reuzenrad naar Ruisbroek. Samen met de Ruisbroekse verenigingen en organisatoren creëren we Ruisbroek Feest met drankjes, hapjes, muziek en toffe ontmoetingen. Duvel Blues bestaat dan weer twintig jaar en dus is het dubbel feest voor het festival. Ruisbroek wordt bovendien het decor van Verklapt, een boeiende zomervertelling in openlucht. Begin september sluit de caravan van de Zomer van Puurs-Sint-Amands de muzikale zomer af in Ruisbroek met een optreden van Guga Baùl. De Ruisbroekse kermis en de jaarmarkt eind november worden grootser dan ooit. Afsluiten doen we in schoonheid, met een prachtige lichtinstallatie.”

Burgemeester Van den Heuvel nodigde de inwoners al uitvoor het feestweekend in mei.© Ward Bosmans

Borrelmoment

Ook burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) kijkt uit naar het feestjaar in Ruisbroek. “Ik ben vooral blij omdat we dit samen met de inwoners en de verenigingen van Ruisbroek organiseren. Met Jef Neve, die niet voor het eerst optreedt in onze gemeente, konden we geen betere opener hebben voor dit feestjaar.” De burgemeester nodigde alle inwoners alvast uit op een ‘borrelmoment’ dat de gemeente op vrijdag 19 mei aanbiedt als aftrap van het feestweekend.

Aangeboden door onze partners