JOUW MENING. “Bij een revalidatie vind ik het mondmasker zinloos en hinderlijk”

Het Nieuwsblad geeft om uw mening. We vroegen onze lezers of het tijd is om de mondmaskerplicht in ziekenhuizen af te schaffen, of de fiscus gelijk heeft om rode kaarten betaald door voetbalclubs te belasten en of lezers letten op hun zoutinname. Dit zijn de resultaten.

Thomas Vandewalle

Zorgsector wil zo snel mogelijk af van mondmasker: “Het wordt stilaan tijd om laatste coronamaatregelen op te heffen”

Sinds 4 mei 2020 zie je geen neuzen meer in ziekenhuizen. Voor personeel, patiënten en bezoekers is de mondmaskerplicht nog steeds van toepassing, maar de maatregel wordt allicht geen blijvertje. Frank Vermassen, hoofdarts van het UZ Gent, is voorstander om stilaan de mondmaskerplicht op te heffen.

Ook voor het leeuwendeel van onze lezers is het genoeg geweest. “Drie jaar lang elke dag negen uur een mondmasker dragen… Het mag echt stoppen. Ik ben wel voorstander van bij ziekte uit veiligheid een mondmasker te dragen, maar dat was sowieso al een regel op onze afdeling,” zegt Isah D. Frank V. bekijkt de discussie genuanceerd: “Op afdelingen met longpatiënten is het te verantwoorden, op intensieve zorgen ook. Bij revalidaties vind ik het dan weer zinloos en hinderlijk.” Christiane V. ziet het mondmasker liefst nog even blijven. “In een ziekenhuis komen nu net verzwakte patiënten. Het is toch een kleine moeite om voor hen een masker te dragen?”

Fiscus wil belasting innen op rode kaarten

De fiscus wil voortaan van profclubs weten wie de boetes betaalt wanneer een speler een rode kaart krijgt. Als de club zelf betaalt, moet daar belasting op betaald worden. In totaal moet voor meer dan 500.000 euro aan boetes herbekeken worden.

De meeste lezers zien het graag gebeuren. L.V. vindt het initiatief van de fiscus maar normaal. “Boetes worden aan een individu opgelegd. Als de werkgever betaalt, is dit indirect een vergoeding bovenop het loon. Als een werkgever een verkeersboete betaalt van de werknemer, moet daar ook belasting op betaald worden.” Voor Vital E. is het niet zo simpel als het lijkt: “Hoe ver kan men daarin gaan? En wat als het om een onterechte rode kaart gaat?”

Miljoen Belgen hebben met nierproblemen te maken, maar de meesten weten het niet: “Er komt een tsunami van patiënten op ons af”

Het aantal patiënten met nierproblemen neemt snel toe. Een op tien volwassen Belgen heeft nierproblemen, maar vaak gaat dat niet gepaard met symptomen. Zo blijft de schade vaak te lang onopgemerkt. Vandaag staat nierschade op plaats tien van de meest frequente doodsoorzaken wereldwijd. Dat komt omdat we vatbaarder zijn voor welvaartsziekten, zoals hoge bloeddruk, suikerziekte en overgewicht. Onze levensstijl heeft een serieuze impact op de werking van de nieren. Letten op je zoutinname is bijvoorbeeld zeer nuttig.

Het merendeel van de lezers die reageerden, letten op hun zoutinname. Greta M. vindt extra zouten zelfs niet nodig: “Het verpest het eten. Zelfs op frietjes strooi ik nooit zout.” “Je kan smaak ook met andere kruiden brengen,” vindt Marleen V. “Ik weet dat mijn nierfunctie door een aandoening al achteruit is gegaan, en wil zo lang mogelijk gezond blijven” vertelt ze.

Aangeboden door onze partners