Deze tien rode loper looks vergeten we nooit meer

Rihanna© Andrew H. Walker / WireImage

Zondag is het weer van dat. Zoals elk jaar verzamelt de crème de la crème van de showbizz zich in Hollywood voor de uitreiking van de gouden beeldjes tijdens de Academy Awards, aka de Oscars. Traditioneel gezien het moment waarop de mooiste outfits uit de kast worden gehaald voor een onvergetelijk rode loper moment. En dat er goed uitzien op de rode loper heel wat kan doen met je carrière, bewezen deze tien looks in het verleden.

Camille Van Puymbroeck

1994, Liz Hurley

Als je jurk in modekringen bekendstaat als “that dress”, kan je wel spreken van een historisch moment. Toen Liz Hurley in 1994 met Hugh Grant naar de première van Four Weddings and a Funeral trok, deed ze dat in een gedurfd ontwerp van Versace. De zwarte, diep uitgesneden jurk werd bijeen gehouden door gouden veiligheidsspelden en is tot op heden misschien wel het beroemdste ontwerp van Versace. De destijds relatief onbekende Liz Hurley slaagde er in één klap ook in om zichzelf stevig op de kaart te zetten.

© Dave Benett / Getty Images

1996, Gwyneth Paltrow

Meestal kozen de vrouwelijke sterren in het verleden voor een jurk, maar Gwyneth Paltrow besloot in 1996 om het over een andere boeg te gooien. Ze opteerde tijdens de MTV Video Music Awards namelijk voor een maatpak van het modehuis Gucci, toen geleid door Tom Ford. En niet zomaar een pak, want het hele plaatje kleurde rood, met een lichtblauwe bloes als detail. Een historisch moment voor Paltrow én Gucci, want het modehuis haalde het ontwerp 25 jaar later nog eens van onder het stof tijdens de Gucci’s Love Parade fashion show in Los Angeles.

© Kevin Mazur Archive / WireImage

1997, Nicole Kidman

Een frisse verschijning was Nicole Kidman zeker, toen ze in 1997 aan de zijde van Tom Cruise haar opwachting maakte tijdens de Oscars. Daar zat de jurk van de actrice voor veel tussen, want het groene gewaad ging perfect samen met haar rosse lokken en rode lippen. Ontwerper van de outfit was niemand minder dan John Galliano, die een jaar later was begonnen bij Dior. Dankzij Nicole Kidman werd hij nog een tikkeltje beroemder en dankzij Galliano wilde iedereen die het nog niet wist, weten wie Kidman was.

© S. Granitz / WireImage

1999, Julia Roberts

Waar de meeste sterren gladgeschoren en –geëpileerd op de rode loper verschijnen, pakte Julia Roberts het tijdens de première van Notting Hill anders aan. Het was destijds namelijk niet haar prachtige jurk van Vivienne Tam die met de aandacht ging lopen, maar haar ongeschoren oksels. Een inschattingsfout eerder dan een statement, gaf de actrice later toe, al zien wij het net zo graag als een bewijs dat een beetje lichaamshaar geen probleem hoeft te zijn.

© Mark Cuthbert / UK Press via Getty Images

2000, Jennifer Lopez

Slechts weinig sterren kunnen zeggen dat ze iets te maken hebben met de ontwikkeling van Google, maar Jennifer Lopez wist het toch klaar te spelen. De jurk die ze droeg op de Grammy Awards in 2000, een opvallend en tropisch ogend ontwerp van Versace, wekte zoveel interesse op bij fans dat het kledingstuk volgens Google directeur Eric Schmidt hielp om Google Images Search te ontwikkelen.

© Kirby Lee / WireImage

2001, Britney Spears en Justin Timberlake

Britney en Justin waren al hét koppel van de jaren 2000, maar hun verschijning op de Annual American Music Awards in 2001 maakte hen ook op modegebied iconisch. Hun volledige denimlook, inclusief jurk, handtas en kostuum, afgewerkt met de nodige bling zijn voor eeuwig op ons netvlies gebrand. Als inspiratiebron of als voorbeeld van hoe het beter niet moet, dat beslis je zelf.

© Jeffrey Mayer / WireImage

2010, Lady Gaga

Wanneer Time magazine je look als het beste fashion statement van het jaar bestempelt, weet je dat je op z’n minst iets goed hebt gedaan. Nochtans kon de vleesjurk van Franc Fernandez waarmee Lady Gaga op de MTV Video Music Awards verscheen op heel wat kritiek rekenen van dierenrechtenactivisten. Volgens de zangeres was de jurk echter een symbool voor het feit dat je als mens moet vechten voor wat je staat. Tegelijk was het een vorm van kritiek op de ‘Don’t ask, don’t tell’-policy van het Amerikaanse leger.

© Steve Granitz / WireImage

2014, Rihanna

Hoewel doorschijnende jurken tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit modeland, is dat niet altijd het geval geweest. Rihanna’s Adam Selman jurk op de CFDA Fashion Awards zorgde in 2014 dan ook voor de nodige opschudding, maar tegelijk bewees ze met haar look dat ze meer was én durfde dan een doorsnee popzangeres. Achteraf vertelde ze Vogue dat ze maar van één ding spijt had: het feit dat haar string niet bezet was met glitters.

LEES OOK:

© Andrew H. Walker / WireImage

2019, Zendaya

In 2019 was haar carrière nog in volle opmars, maar dat hield Zendaya niet tegen om tijdens de Emmy Awards flink uit te pakken met haar outfit. In alle opzichten, want de smaragdgroene jurk van Vera Wang liet weinig aan de verbeelding over. Met de look distantieerde ze zichzelf definitief van haar carrière als kindsterretje bij Disney en zette ze zichzelf op de kaart als mode-icoon.

© Matt Winkelmeyer / Getty Images

2022, Rihanna

Waar veel sterren tijdens hun zwangerschap kiezen voor een meer verhullende look, bewees Rihanna vorig jaar dat het ook anders kan. In plaats van haar buik te bedekken, ging de zangeres en onderneemster keer op keer voor een outfit die haar zwangerschap extra in de verf zette. Dat deed ze voor de eerste maal op de rode loper tijdens een Fenty-event in Los Angeles, waar ze opteerde voor een ontwerp van The Attico. Fier zwanger zijn, Rihanna doet het als geen ander.

© Rich Fury / Getty Images for Fenty Beauty & Fenty Skin

Aangeboden door onze partners