Alle nieuwe wagens voor federale ministers en overheidsdiensten moeten vanaf 2024 volledig elektrisch zijn 

© BELGA

De federale overheidsdiensten en ook alle federale ministers worden verplicht om op volledig elektrische auto’s over te schakelen. “Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, moet ook de overheid groener uit de hoek komen”, zegt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen)

Werner Rommers

Concreet mogen er vanaf juli 2024 “alleen nog maar volledig elektrische dienstwagens gekocht of geleasd worden”, aldus De Sutter. Die verplichting geldt voor alle overheidsdiensten, maar ook voor de wagens van de vijftien federale ministers, de vijf staatssecretarissen en die van hun kabinetten.

LEES OOK. Europese eindstemming over verbod op auto’s met verbrandingsmotor uitgesteld

Met deze beleidsmaatregel wordt de “vergroening van de dienstwagens van de federale overheid in een hogere versnelling gezet”, aldus vicepremier Petra De Sutter. Zij rijdt vandaag met een hybride auto rond, maar stapt deze maand nog over op een volledig elektrische auto, zegt haar kabinet.

De verplichte vergroening van het wagenpark moet er volgens De Sutter toe leiden dat “tegen pakweg 2030 de meeste dienstwagens van de federale overheid duurzaam rondrijden”. Gemiddeld rijdt de overheid zo’n acht jaar rond met een dienstwagen.

Firmawagen

Los van de auto’s van de ministers telt de federale overheid vandaag zo’n 920 auto’s, de voertuigen van politie en defensie niet meegerekend.

Het gaat hoofdzakelijk om auto’s die gebruikt worden voor dienstverplaatsingen, denk aan sociale inspecteurs die zich naar een controle begeven. “Van 65.000 ambtenaren – de meesten komen met de trein werken – zijn er maar 170 met een functiewagen.” Zeg maar een firmawagen. Enkel het topmanagement van de administratie heeft zo’n functiewagen.

Hybride

Ook de Vlaamse ministers moeten straks allemaal volledig elektrisch rijden, al plakt er daar geen streefdatum op. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) beperkte zich enkele weken geleden tot de mededeling dat wanneer de huidige leasingcontracten van de minister-auto’s aflopen, er op volledig elektrische wagens wordt overgeschakeld. Het merendeel van de Vlaamse ministers rijdt vandaag in een hybride wagen: een auto met zowel een elektrische als een verbrandingsmotor.

LEES OOK. Volgende dienstwagens van Vlaamse ministers allemaal elektrisch

Aangeboden door onze partners