Vlaamse regering legt woningkwaliteitsnormen vast voor buitenlandse werknemers: “Om een Borealis-case te vermijden”

In dit pand in Deurne werden buitenlandse arbeiders die op de Borealis-werf werkten slachtoffer van huisjesmelkerij.© Joris Herregods

Antwerpen -

Met de werken aan de Oosterweelverbinding zullen veel buitenlandse werknemers aan de slag gaan. Die moeten onderdak krijgen. De Vlaamse regering legt nu vast aan welke normen deze woningen horen te voldoen. “We garanderen dat de arbeidskrachten in goede omstandigheden worden gehuisvest, waardoor we drama’s zoals de Borealis-case vermijden”, zegt Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Wonen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Huisbaas verdiende goed aan arbeiders Borealiswerf: 350.000 euro per jaar voor een onveilig krot

Het was bouwheer Lantis van de Oosterweelverbinding die bij Vlaanderen aandrong op duidelijke normen. Met de realisatie van dit project zullen veel buitenlandse werknemers tijdelijk in Antwerpen verblijven. De werkgevers zoeken voor deze werknemers onderdak.

Binnen de Vlaamse Codex Wonen (VCW) bestonden er geen woningkwaliteitsnormen voor de huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten. De Vlaamse regering werkte een specifiek kader uit. Het gaat onder meer om de oppervlakte van een individuele kamer.

Matthias Diependaele.© BELGA

“Deze eenpersoonskamers moeten minstens 8 vierkante meter groot zijn”, zegt Diependaele. “Dat is kleiner dan bij een traditionele kamer, minstens 12 vierkante meter, maar dit compenseren we door extra gemeenschappelijke leefruimte. Vooral die gemeenschappelijke ruimtes zijn van belang voor deze arbeidskrachten. We zorgen er nu voor dat tijdelijke arbeidskrachten in goede omstandigheden worden gehuisvest.”

Belangrijk is ook dat elke kamerwoning moet worden vergund en over een conformiteitsattest moet beschikken. “Werkgevers kunnen eenvoudiger en sneller kwalitatieve kamerwoningen aanbieden via onder meer mobiele of modulaire woonunits. Arbeiders zullen minder in aanraking komen met huisjesmelkers. We garanderen dat de arbeidskrachten in goede omstandigheden worden gehuisvest, waardoor we drama’s zoals de Borealis-case in het voorjaar van 2022 vermijden.”

Arbeiders waren niet alleen slachtoffer van mensenhandel op de Borealis-werf, maar ook van huisjesmelkers.

Alle conformiteitsattesten worden in een centrale databank van de Vlaamse overheid geregistreerd. Lokale besturen kunnen zo de huisvesting van deze werknemers beter handhaven.

Wachten

Het is volgens Annik Dirikx van Lantis nog te vroeg om al te zeggen waar de buitenlandse werknemers voor de Oosterweelverbinding zullen worden gehuisvest. “De aannemers zaten te wachten op deze beslissing van de Vlaamse regering”, zegt Dirikx. “Nu moet dit nog worden omgezet in uitvoeringsbesluiten door Vlaanderen en reglementen door de stad Antwerpen; Dat zou tegen de zomer achter de rug moeten zijn. Vanaf dat moment kunnen we daadwerkelijk op zoek naar kwaliteitsvolle huisvesting voor deze werknemers.”

Aangeboden door onze partners