Waalse regering vraagt Delhaize-directie om garanties over werkgelegenheid

© BELGA

De Waalse regering heeft vrijdag de vakbonden en de directie van warenhuisketen Delhaize ontvangen. De regering heeft het bedrijf om garanties gevraagd over het behoud van de werkgelegenheid en verworven rechten, staat in een mededeling van minister-president Elio Di Rupo (PS).

jvhBron: BELGA

Delhaize wil zijn 128 eigen winkels overlaten aan zelfstandige uitbaters. De vakbonden zien dat niet zitten en rekenen op de politiek om “multinationals aan te pakken die de wet misbruiken”, aldus Myriam Djegham van de Franstalige bond CNE. De vakbond pleit ook voor meer voorwaarden bij overheidssteun voor bedrijven.

“De aankondiging van Delhaize was een schok voor de 9.000 Belgische werknemers, die nochtans als essentieel werden beschouwd tijdens de gezondheidscrisis. Hun bezorgdheid is legitiem, zeker omdat de financiële resultaten van de groep positief zijn”, stelt de regering-Di Rupo.

Dinsdag zitten vakbonden en directie bij Delhaize voor het eerst sinds de aankondiging weer samen. Volgens CNE is de sfeer niet goed, en dreigde de directie ermee stakers op economische werkloosheid te zetten. De directie noemt dat een gerucht. Vrijdagnamiddag waren 101 van de 128 betrokken winkels dicht door staking.

Aangeboden door onze partners