Regering koopt 20 helikopters voor Defensie en politie

© VUM

De ministerraad heeft vrijdag zijn fiat gegeven voor de aankoop van twintig helikopters: vijftien voor het leger en vijf voor de federale politie. De operatie verloopt via de aankoopcentrale van de NAVO. Naar verwachting worden de eerste toestellen al in 2026 geleverd.

jvhBron: BELGA

Het STAR-plan van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) verwees al naar de aankoop van vijftien zogenaamde light utility-helikopters. Die komen in de plaats van de huidige toestellen van het type Agusta en NH90. Daardoor moet Defensie de komende jaren beschikken over een performante tactische luchttransportcapaciteit voor de Special Operations en een luchtmobiele medische evacuatiecapaciteit.

Maar daarnaast worden dus ook vijf extra helikopters aangekocht ter vervanging van de helikoptervloot van de federale politie. Dat Defensie en de federale politie over dezelfde toestellen beschikken, moet de samenwerking versterken op het vlak van technische ondersteuning, opleiding en het uitvoeren van bepaalde opdrachten. Zowat 1.500 keer per jaar helpt de luchtsteun, zowel lokale politiezones als andere diensten van de federale politie, bij onder andere het opsporen en achtervolgen van verdachten, het maken van luchtopnames en het zoeken naar vermiste personen, weet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Aangeboden door onze partners