Vrijgelaten verdachte zaak Van Quickenborne toch nog in de cel: “Hij kan of wil zijn borgsom niet betalen”

Minister Vincent Van Quickenborne.© BELGA

KORTRIJK -

Eerder deze week liet de onderzoeksrechter drie van de zes verdachten vrij in de zaak rond de vermeende ontvoeringspoging op minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Een van hen zit echter nog steeds in de cel. “Zijn borgsom werd vastgesteld op 7.500 euro en dat kan of wil hij niet betalen”, zegt zijn advocaat Kris Vincke

Jonathan Folens

Concreet gaat het over de 49-jarige Abdellatif M. Hij zat samen met Farzad Y. (20) en Mohammed Y. (22) in een tweede wagen die op 22 september vorig jaar naar het huis van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne reed. Hun taak was om Leonard D.S. (29) op te halen die net een auto vol wapens, een kogelvrije vest en spanbandjes achterliet op de oprit van een buurvrouw van de minister. Zij werden kort nadien opgepakt, maar hielden altijd vol dat ze niets afwisten van een ontvoeringspoging. De drie inzittenden van de tweede wagen werden daarom maandag na lang aandringen van hun advocaten op borg vrijgelaten door de onderzoeksrechter.

Farzad Y. en Mohammed Y. zijn intussen vrij zonder voorwaarden maar Abdellatif M. zucht nog in de cel. “Ik heb via de gevangenis vernomen dat mijn cliënt beroep wou aantekenen tegen de beslissing van de onderzoeksrechter, wat natuurlijk niet kan”, zegt advocaat Kris Vincke. “Door stakingen in de cel heb ik hem nog niet persoonlijk kunnen spreken, ik weet dus niet of hij niet wil betalen of niet kan betalen. Mogelijk moeten we wachten op zijn vrijlating tot zijn volgende verschijning voor de raadkamer, dat is pas binnen enkele weken.”

Aangeboden door onze partners