Dertien wageninbraken in één nacht: mannen krijgen maandenlange celstraf

Themabeeld.© rr

Kortenberg/Kraainem -

Een duo uit het Brusselse is veroordeeld tot een celstraf voor verschillende wageninbraken. De twee hadden al binnengebroken in zo’n dertien auto’s in onder andere Kortenberg toen de politie tussen kon komen. De politie kon beklaagde B.Z. (22) diezelfde nacht nog van zijn fiets plukken, maar zijn kompaan M.K. (20) kon ontkomen.

Sam Coremans

Tijdens een zomernacht in augustus namen de twee mannen de trein naar Leuven. Op de fiets richting Kraainem passeerden ze langs Kortenberg, waar hun oog viel op verschillende auto’s. Uit elf wagens stalen ze zonnebrillen, huissleutels, sportkledij, portemonnees en nog waardevolle spullen. Ze maakten ook stops in Bertem en Tervuren.

In Kraainem betrapte een voorbijganger hen. M.K. ‘testte’ de deuren van geparkeerde auto’s. De politie kwam snel ter plaatse, maar kon de verdachten niet direct vinden. Maar Z. had iets verderop al fietsend een portemonnee weggegooid. Dat trok de aandacht van een andere bewoner, die de politie alarmeerde. B.Z. werd van zijn fiets geplukt, maar zijn kompaan kon de politie niet meer vinden.

Recidivegevaar

De rechtbank vreest herhaling. “De handelwijze van de beklaagden getuigt van een oneerlijke ingesteldheid waarbij ze geen respect tonen voor de goederen van een ander”, staat in het vonnis. “Het recidivegevaar is naar oordeel van de rechtbank reëel.”

Voor M.K. is het ook niet de eerste keer dat hij veroordeeld wordt voor diefstal. De rechtbank van Brussel legde hem al 12 maanden op met uitstel. Hij laat verstek gaan bij zijn zaak en krijgt een gevangenisstraf van dertig maanden. B.Z. kwam zich wel verantwoorden in de rechtbank en krijgt een iets mildere straf van 28 maanden.

Aangeboden door onze partners