Twee Amerikanen, Russin en Japanner verlaten ruimtestation ISS

© via REUTERS

Na ongeveer een half jaar in de ruimte hebben twee Amerikanen, een Rus en een Japanner het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan boord van een “Crew Dragon” van het particuliere ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk hebben de vier zich zaterdagochtend losgemaakt van het ISS, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Het is de bedoeling dat de capsule zondagavond op aarde aankomt.

ltoBron: BELGA

Eigenlijk had “Crew-5” - bestaande uit Amerikanen Nicole Aunapu Mann en Josh Cassada, de Japanner Koichi Wakata en de Russische Anna Kikina - het ISS enkele dagen geleden moeten verlaten, maar het ontkoppelen werd herhaaldelijk uitgesteld wegens weersomstandigheden. 

Crew-5 werd in oktober gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Het was de eerste gezamenlijke lancering van NASA-astronauten en een Russische kosmonaut vanaf Amerikaanse bodem sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne.

LEES OOK. Vier nieuwe bemanningsleden verwacht in ruimtestation ISS

Aan boord van het ISS bevinden zich nog de Russische kosmonauten Sergei Prokopyev en Dmitri Petelin en NASA-astronaut Frank Rubio. Daarbij kwam enkele dagen geleden ook  “Crew-6”, die bestaat uit de Amerikanen Stephen Bowen en Warren Hoburg, de Rus Andrei Fedyaev en de Emirati Sultan al-Niyadi.

Aangeboden door onze partners