Wim Willaert opvallend openhartig in ‘Viva la feta’: “Toen ik zestien jaar was heb ik een jongen gepijpt”

Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham hebben de deuren van hun verblijf op het Griekse Sifnos weer opengezet voor een tweede seizoen van ‘Viva la feta’. Wim Willaert (55) is hun eerste gast. Een dankbare, want de West-Vlaamse acteur zit er niet mee in om openhartig te zijn. Zijn ontboezeming over een experimentele avond met een vriend levert hem een compliment op van Kazaltzis. “Jij durft het te zeggen.”

Eva De Poorter

Met een groot spandoek staan ze Wim Willaert op te wachten aan de kade waar de ferry aanmeert. Alleen denken Jani Kazaltzis en Otto-Jan Ham op dat moment dat ze Zwangere Guy zullen ontvangen in hun Griekse villa. Een klein misgelopen gokje – want ook dit seizoen weten ze vooraf niet wie er langskomt –, maar de West-Vlaamse acteur begroet er hen niet minder hartelijk om. De twee gastheren hebben er dan ook een handje van weg om hun gasten meteen op hun gemak te stellen. Dat is bij Willaert niet anders.

Otto-Jan Ham en Jani Kazaltzis hebben hun eerste gok al fout, wanneer ze denken dat Zwangere Guy zal langskomen.© Play4

Al op de eerste avond gaat hij dieper in op zijn jeugd. Wim is de jongste van vijf kinderen, met drie zussen en een oudere broer. Als jongste is hij ook het buitenbeentje. Waarop Kazaltzis een toevoeging doet: “Wij zeggen ook altijd dat de kleinste homo is.” Een grapje, dat Willaert aangrijpt om een openhartig momentje te bieden: “Ik heb het geprobeerd. Ooit, één keer. Toen ik zestien jaar was heb ik een jongen gepepen.”

Durven zeggen

Kazaltzis knippert even, en denkt eerst “gebeten” te hebben verstaan. Maar Willaert doelt wel degelijk op een West-Vlaamse vervoeging van ‘pijpen’. Het doet de oren spitsen bij de gastheren, die meer willen weten. Of het een experiment was dan wel een gevolg van een dronken avond? “Voor mijn achttien jaar had ik veel meisjes gekust en een beetje gevoeld, maar niet gevreeën. Aan de kust, als er dan toeristen zijn, heb je zeker drie meisjes die je kan kussen op een avond. Wij keren die dag op onze mobilettes terug naar zee, en er is geen enkel meisje. Niet bij mij, niet bij hem. En dan weet ik niet meer goed hoe dat gebeurd is, maar plots waren we met elkaar aan het fikkelen.”

(Lees verder onder de foto)

“Ik weet niet meer goed hoe dat gebeurd is”, zegt Willaert.© Play4

Het levert hem appreciatie op van Kazaltzis. “Ik denk dat dat met veel heteromannen gebeurt, en jij durft dat te zeggen.” Waarop ze een high five uitwisselen. “Jongensspelletjes, ja zeker”, stelt Willaert. “Ik heb ooit mijn vriend Jeroen gekust, omdat ik eens wou weten wat dat geeft”, voegt Otto-Jan Ham nog toe. “Maar dat was toch niets.”

Ook bij Willaert is het bij die ene keer gebleven. Nadien is hij getrouwd met de moeder van zijn twee kinderen, met wie hij tot de scheiding meer dan twintig jaar samen was. “Gelukkig gescheiden”, noemt hij het zelf, want de twee zijn vrienden. “Als zij problemen heeft met haar lief, belt ze mij. Ook als ik het lastig heb met mijn vriendin, bel ik haar om te vragen wat ik moet doen. Dat is iets moois geworden.”

‘Viva la feta’, Play4, 21 uur

Aflevering opgedragen aan pas overleden vader

De eerste aflevering van ‘Viva la feta’ maandagavond wordt opgedragen aan André Willaert. De vader van Wim Willaert (55) is kort na de opnames overleden. In het programma vertelt de acteur in een emotioneel gesprek met Jani Kazaltzis over hoe diens dementie een zware impact op hem heeft gehad.

Vijf jaar leed zijn vader aan de ziekte. Terwijl zijn zussen en broer hem zo veel mogelijk bezochten, slaagde hij daar zelf niet in. “Ik beland elke keer in een existentiële depressie van twee, drie weken. Het is totaal verdriet. Ik kan het niet”, vertelt hij. “Dat is mijn pa niet meer. In het begin dat hij op de gesloten afdeling zat, hadden ze op Facebook een foto van vader gezet, met een strooien hoedje, een Hawaï-ketting aan en op de achtergrond een foto met palmbomen. Ik dacht maar één ding: had vader dat voor zijn dementie gezien en we hem hadden gezegd dat hij dit binnen twee jaar zijn, ik denk dat hij zijn geweer zou gepakt hebben en zich gezelfmoord had.”

Twee keer per jaar zag hij zijn vader. “Bij het laatste familiefeest was er veel volk. Dan geeft iedereen een hand. Ik weet niet of hij me herkende. Ik ga content zijn voor hem als hij bevrijd gaat zijn.” Kort na de opnames is hij overleden.

Aangeboden door onze partners