Belgische staat veroordeeld voor naaktfouilles in het kader van terreurproces

© BELGA

Het Brusselse hof van beroep heeft ons land veroordeeld voor de onwettige behandeling van de beschuldigden die momenteel terechtstaan op het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016. Volgens het hof is er geen wettelijke basis voor de manier waarop de naaktfouilles op de verdachten worden uitgevoerd. Het hof is zelfs strenger dan de rechter in kortgeding en verbiedt nu ook de gecontesteerde ‘kniebuigingen’.

Chris Verhaeghe

Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Bilal El Makhoukhi, Salah Abdeslam, Hervé Bayingana Muhirwa en Ali El Haddad Asufi klaagden van bij het begin de naaktfouilles aan. Bij elke overbrenging van en naar de gevangenis van Haren werden de beschuldigden onderworpen aan een naaktfouille. De zes terreurverdachten spraken van “vernederende en overdreven” veiligheidsmaatregelen. Zo vonden ze het denigrerend dat ze zich telkens volledig moesten uitkleden en een paar keer door de knieën moesten bukken, zodat de politie kon controleren of ze geen verborgen wapens bij zich hadden.

Volgens de advocaten was die behandeling totaal overbodig. “Onze cliënten zitten in de gevangenis in een uitermate streng veiligheidsregime, in totale isolatie, waarbij ze elk voorwerp dat ze in hun cel willen gebruiken, na gebruik meteen moeten teruggeven”, verklaarde de advocate van Salah Abdeslam. “Ze worden in een extreem beveiligd transport overgebracht naar het gerechtsgebouw, waar dagelijks bijna honderd politieagenten aanwezig zijn.”

Volgens de Belgische staat waren die maatregelen niet alleen noodzakelijk, maar ook proportioneel. “Het potentieel gevaar komt bij elke overbrenging, elk transport terug”, klonk het. “Er wordt dan ook dagelijks een evaluatie gemaakt over de noodzakelijkheid van de maatregelen.”

LEES OOK. Het discussiepunt van het terreurproces, maar hoe verlopen die naaktfouilles precies en zijn ze echt nodig? (+)

Geen wettelijke basis

De verdediging spande een procedure bij de kortgedingrechter aan, die de dagelijkse systematische naaktfouilles met kniebuiging verbood omdat ze in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie tekende beroep aan, maar ving vanmorgen bot.

Stanislas Eskenazi, advocaat van Mohamed Abrini, noemt de uitspraak van het hof “moedig”.© AFP

De eerste kamer van het hof van beroep sprak zich maandag uit over de zaak en oordeelde dat er geen wettelijke basis is voor de kniebuigingen die de beschuldigden moeten uitvoeren tijdens de naaktfouilles. Het hof beveelt de Belgische staat om een einde te maken aan de praktijk. Daarenboven besliste het hof van beroep ook dat de beschuldigden enkel en alleen mogen worden geblinddoekt tijdens het transport tussen de gevangenis en de assisenzaal. Er worden ook dwangsommen opgelegd van 1.000 euro per inbreuk vanaf de negende dag na betekening van het arrest, met een maximum van 25.000 euro per beschuldigde.

De advocaat van Mohamed Abrini, is tevreden met de uitspraak. “Dit is een moedige beslissing,” zegt meester Stanislas Eskenazi. “Ik hoop dat dit arrest het zwijgen zal opleggen aan de mensen die beweerden dat de verdediging zich in een slachtofferrol wentelt op dit proces. Wij doen gewoon onze taak, namelijk het verdedigen van de rechtsstaat.”

LEES OOK. Gedetineerden smokkelen kunststof messen, gsm’s en drugs binnen in Hasseltse gevangenis (+)

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt