Alaphilippe tankt vertrouwen voor Milaan-Sanremo, maar was vooral onder de indruk van Van Aert: “Grote favoriet voor alle koersen die volgen”

© BELGA

Julian Alaphilippe won Milaan-Sanremo in 2019 en finishte daarnaast al twee keer op het podium: tweede in 2020, derde in 2017. Vorig jaar was hij er niet bij door ziekte, dit jaar hoopt hij opnieuw een glansrol te kunnen spelen.

Bron: BELGA

Alaphilippe wist dit seizoen al één keer te juichen, in de Faun-Ardèche Classic. In de Tirreno-Adriatico was hij met een tweede plaats na Primoz Roglic één keer dicht bij de zege, maar bleef de overwinning nipt uit. “Natuurlijk had ik graag eens gewonnen, maar dat is niet gelukt. Verder ben ik heel tevreden over deze Tirreno-Adriatico. Ik heb enkele goede inspanningen kunnen doen. Zaterdag was een heel zware rit en ook al was ik niet mee in de finale, toch houd ik er een goed gevoel aan over. Het was bemoedigend, de hele week. Ik heb opnieuw kunnen fietsen zoals ik dat graag doe, en vooral voelde ik dat de benen in orde zijn. Ik kon bepaalde inspanningen leveren en kreeg de bevestiging waar ik naar op zoek was.”

De kopman van Soudal Quick-Step beleefde in 2022 een jaar vol pech en ziekte en toonde nooit de flitsen van een wereldkampioen. “Ik was lang niet op mijn best in de zware koersen, ik bleef zoeken naar een goed gevoel, maar nu voelde ik me voor het eerst in lange tijd in de buurt van dat oude niveau. Er moet nog wat bij richting de belangrijke koersen, maar ik ben op de goede weg. Mentaal doet dat deugd.”

© BELGA

Het grote doel is de Ronde van Vlaanderen, en normaal trekt de Fransman ook door tot en met Luik-Bastenaken-Luik. “De Ronde is een belangrijk doel voor mij en de ploeg, zeer zeker, maar ik wil ook in Milaan-Sanremo goed voor de dag komen. Het is een Monument en daar wil ik ook goed zijn.”

Deze week staat in het teken van recuperatie. “Ik ga niet te veel doen deze week”, zei hij nog. “Ik doe het rustig aan, ga genieten van wat tijd met mijn zoontje. Natuurlijk train ik nog, maar het werk is vorige week gedaan en nu staat de recuperatie centraal. Ik voel me goed, mijn niveau ligt alleszins hoger dan vorig jaar en ik hoop nu verder progressie te maken, want ik kan zeker nog sterker worden de komende weken.”

“Wout van Aert is de grote favoriet voor alle koersen die er nog aan komen”

Alaphilippe zag een sterk Jumbo-Visma, niet alleen in het Vlaamse openingsweekend, maar ook in de Tirreno-Adriatico. “Ze controleerden de koers en deze week waren ze echt indrukwekkend. Ik was echt onder de indruk van hun dominantie en Roglic was ongelooflijk, maar die is er niet bij zaterdag (lacht). Maar wie zaterdag de meeste indruk op me heeft gemaakt, is Wout van Aert. Hij heeft echt iets gek gedaan, hij reed ongelooflijk sterk. Hij verkeert in een uitstekende vorm en hij is zeker en vast de grote favoriet voor alle koersen die er nog aan komen.”

Maar kan de ploeg even hard z’n dominantie uitspelen in een koers zoals La Primavera? “Dat kan gebeuren, maar anderzijds: op de Poggio is het wel ieder voor zich”, vindt hij nog. 

Vorig jaar won Matej Mohoric na een knettergekke afdaling richting Sanremo. “Ik was er niet bij vorig jaar, ik zag de koers op tv. Er zijn veel gekken in het peloton, ik ben ook soms gek. Soms gaat het zo en moet je risico’s nemen, maar ook weer niet te veel. Ik denk daar niet te veel aan. Normaal gezien is het een afdaling waar iedereen ‘à bloc’ zit. Matej heeft de afdaling op de limiet gedaan, je kan niet veel sneller gaan dan hij, maar ik was er niet bij en keek op tv. We zien wel wat het geeft dit jaar en ik hoop er bij te zijn in deze editie.”

Aangeboden door onze partners