Een nieuwe Michelinster in Gent: restaurant Sensum stoot door tot culinaire top

© BELGA

SINT-DENIJS-WESTREM -

Het Gentse restaurant Sensum, gelegen aan het AZ Middelares, krijgt een Michelinster. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.

Bert Staes

Sensum is het restaurant van chef Maurice De Jaeger, een leerling van Sergio Herman in Oud Sluis, en zijn vrouw Deborah Hellburg. Deborah en Maurice leerden elkaar kennen toen ze samenwerkten in een Nederlandse sterrenzaak. In 2018 openden ze samen hun eerste zaak, Vinum & Sensum in de Leopoldlaan in Knokke. De zaak vergaarde meteen naam en faam en werd al snel te klein.

Toen er vanuit Gent de vraag kwam om eens te komen kijken in het gerenoveerde kasteel op de site van AZ Maria Middelares, waagden De Jaeger en Helleburg de sprong naar Gent. Ze verhuisden hun restaurant samen tijdens de coronacrisis in april 2021 van Knokke naar Sint-Denijs-Westrem.

In dit gerenoveerde kasteeltje op de site van AZ Maria Middelares streek Sensum in 2021 neer.© fvv

Sensum haalde meteen vermeldingen in de restaurantgids Gault&Millau. En maandag volgde ook de toetreding tot de culinaire top: Sensum werd tijdens een ceremonie in het Koninklijk Theater van Bergen bekroond met een Michelin-ster. De gids looft de “uitstekende techniek en wereldse blik” van chef Maurice De Jaeger.

OVERZICHT. Nieuw in de Michelingids: één nieuw tweesterrenrestaurant in ons land

Zesde sterrenrestaurant in Gent

Sensum is het zesde Gentse restaurant met een Michelin-ster. Dit zijn de andere sterrenrestaurants in de stad

Eén ster: Oak, Publiek, Horseele en Souvenir

Twee sterren: Vrijmoed

In de nieuwe Michelingids wordt Sensum op deze manier aangeraden: “Een statig kasteel aan de rand van Gent, knap gemoderniseerd zonder iets te hebben verloren van zijn elegantie. Dat is de prachtlocatie waar Maurice en Deborah u ontvangen. De chef betuigt zijn liefde voor topproducten door ze op diverse manieren te bewerken. Hij is technisch sterk, komt graag origineel uit de hoek, en heeft veel gevoel voor smaak.”

Het geheim van Sensum zit volgens Hellburg vooral in een gastvrije belevenis en de nadruk op verse en seizoensgebonden producten. “Daar doet Maurice nooit toegevingen op”, klonk het eerder in een interview. “Als koppel van een sommelier en een chef, vullen we elkaar ook aan in de zaak. We gaan voor gastvrijheid met een grote lach en willen dat mensen dat voelen.”

LEES OOK. Chef Maurice en Deborah verhuizen bekend restaurant van mondaine Knokke naar kasteel in Gent: “Deze kans konden we niet laten liggen”

© fvv

Aangeboden door onze partners