Stapte meisje (14) uit het leven na aanranding op kerkhof door vijf jongens? Als het antwoord ‘ja’ is, dreigt 30 jaar celstraf voor daders

© fvv

Gent / Gavere -

Is er een rechtstreeks verband tussen de zedenfeiten en de zelfdoding van een 14-jarige meisje in 2021? Over die kwestie moet het hof van beroep in Gent zich vandaag buigen. De inzet is groot: als het antwoord van de rechter ja is, dan wenkt assisen voor de jongens die haar aanrandden.

Simon Dekaezemaker

De zelfdoding van het 14-jarige meisje uit Gavere ging in 2021 als een schokgolf door het land. “Als het niet was gebeurd, dan was mijn dochter er nu nog. Dan zat ze bij een therapeut.” Met die woorden bracht de vader de tragische feiten aan het licht. Zijn dochter was enkele dagen eerder het slachtoffer geworden van zedenfeiten op de Westerbegraafplaats.

LEES OOK. Rechtbank onbevoegd in zaak waarbij 14-jarig meisje uit het leven stapte na aanranding op kerkhof: “Beklaagden moeten naar assisen”

Het minderjarige meisje kampte met psychologische problemen en had die dag met een vriend afgesproken. Zonder medeweten van haar moeder, die vlak bij het kerkhof woont, was ze naar buiten geglipt. Volgens het onderzoek wou het meisje met haar vriend praten over haar persoonlijke problemen. Maar ter plaatse bleek de vriend vergezeld door vier andere jongens.

Causaal verband of niet?

Op de Westerbegraafplaats nam het gesprek een andere wending en werd het meisje betast en op verschillende manieren aangerand, vijf minuten lang. De jongelui zouden van de feiten beelden hebben verspreid via sociale media. Het meisje kreeg enkele van die beelden te zien en stapte, vier dagen na de aanranding, moegestreden uit het leven.

Een vriendin die door het meisje in vertrouwen was genomen, verwittigde daarop de familie. De politie opende een grootschalig onderzoek. Vijf verdachten werden gearresteerd. Drie minderjarigen zitten in een gesloten instelling. Welke straf de twee meerderjarigen moeten krijgen, is nog altijd niet uitgemaakt. (Lees verder onder de foto)

© fvv

Twistpunt is het causaal verband: was de zelfdoding het gevolg van de aanranding? Nee, oordeelde de Gentse raadkamer in januari 2022. De redenering daarachter was dat het meisje al langer met psychologische problemen kampte. Maar de rechter in eerste aanleg vond het causaal verband wél bewezen.

Verzwarende omstandigheid

“De rechtbank is van mening dat de beklaagden wisten hoe moeilijk dit meisje het had”, klonk het vonnis. “Als je bij zo’n kwetsbaar meisje zedenfeiten pleegt, dan stelt de rechtbank dat zij hadden moeten weten dat zij mogelijk zelfdoding zou plegen.”

De rechtbank verklaarde zich onbevoegd. Door deze verzwarende omstandigheid kan alleen een hof van assisen oordelen over het dossier.

LEES OOK. “De daders wisten goed hoe kwetsbaar dit meisje was”: zaak over aanranding 14-jarige mogelijk naar assisen, en dat heeft gevolgen

Maar de beklaagden gingen in beroep tegen het vonnis. Vandaag, dinsdagmiddag, wordt de zaak daarom nogmaals gepleit voor het hof van beroep in Gent. Als het hof anders oordeelt en geen verband ziet, kennen de twee beklaagden enkele weken later al hun straf. Als het hof het causaal verband wel bevestigt, dan wacht de beklaagden een assisenproces. Daar riskeren ze 20 tot 30 jaar celstraf.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners