Voetbal 3de provinciale C Sparta Bevere

Spelers staan centen af om geliefde voetbalploeg te redden: “Deze mooie club mag niet verloren gaan”

Lucas Deparcq (links), Thomas De Puydt (boven) en Bram Thomaes zorgden voor de redding van VC Sparta Bevere en geven volgend seizoen hun winstpremies aan het goede doel: “Toen Sparta besliste om te stoppen, maakte dat veel emoties los.”© Geert De Rycke

Oudenaarde -

VC Sparta Bevere verdwijnt dan toch niet van het voetbaltoneel. Afgelopen zaterdagavond werd de samenwerking met grote broer KSV Oudenaarde bekrachtigd in de Oudenaardse kantine. Opvallend: de spelers van Sparta Bevere gaan hun winstpremies afstaan om de club ademruimte te geven. “Deze mooie club mag niet verloren gaan.”

Freddy De Geest

“Het nieuws dat VC Sparta Bevere de handdoek gooide, sloeg bij de spelers in als een bom”, zegt Thomas De Puydt, die met Lucas Deparcq en Bram Thomaes de schouders zette onder de operatie redding van Sparta. “Het is leuk vertoeven bij Sparta en dus wilden wij dat niet laten gebeuren. Dat spelers na die melding eieren voor hun geld kozen, kunnen we begrijpen. Dat inkomende transfers toch andere oorden opzochten, is ook te begrijpen. Overleg tussen de spelers van de A- en B-ploeg leerde dat verder bestaan onder een andere gedaante mogelijk was.”

LEES OOK. Na 64 jaar trekt VC Sparta Bevere op het einde van dit seizoen de stekker eruit: “Dit doet hartzeer”

“Toen KSV Oudenaarde de club contacteerde, geraakte alles in een stroomversnelling. Het is de bedoeling om enkel nog met een ploeg in derde provinciale uit te komen. Momenteel komen we nog in aanmerking voor de eindronde en een eventuele promotie. Dat is nu niet het allerbelangrijkste. Dat Oudenaarde jonge spelers aan Sparta gaat afstaan, is belangrijk in dit verhaal”, zegt De Puydt.

Niet meer leefbaar

“In het provinciale voetbal moet men het roer omgooiden”, is De Puydt duidelijk. “Sparta Bevere was niet meer leefbaar op de manier waarop het liep. Wij willen dat er meer gedelegeerd wordt. Dat taken verdeeld worden en niet alles op een paar schouders terechtkomt. Voor ons is het spelletje belangrijker dan de winstpremie die er aankleeft.” (Lees verder onder de foto)

Guido Vandenabeele, Guy De Vreese en Kurt Vandeputte slaan de handen in elkaar. KSV Oudenaarde en VC Sparta Bevere gaan samenwerken.© RR

“Net als RR Breivelde-Zottegem gaan wij volgend seizoen onze premies afstaan aan een goed doel. Het zorgt ervoor dat de club ademruimte krijgt. Toen Sparta besliste om te stoppen, maakte dat veel emoties los. Dit is een mooie en warme club. Dat laten verloren gaan, zou heel jammer zijn. Met de hulp van KSV Oudenaarde proberen we een competitieve kern samen te stellen. Het blijft een spelletje, maar we willen ook nog graag matchen winnen.”

Toekomstige B-ploeg?

“Het DNA van Sparta Bevere moet behouden blijven”, zegt Oudenaarde-voorzitter Kurt Vandeputte, die ooit nog voor Sparta Bevere voetbalde. “We streven een goede samenwerking na en gaan de derdeprovincialer ondersteunen. De kans is groot dat de beloften van KSVO op het terrein van Sparta gaan voetballen.”

“In een stad als Oudenaarde moeten de voetbalclubs meer aan hetzelfde zeel trekken”, voegt sportief manager Guido Vandenabeele eraan toe. “In die context klopt het dat we ook KWIK Eine en VV Volkegem contacteerden voor een samenwerking. Wij geloven in dit verhaal. Sparta Bevere behoudt zijn identiteit, maar het kan dat we op korte termijn van Sparta de B-ploeg van KSVO maken. Jongeren in die kweekvijver laten rijpen, zou goed zijn voor hun ontwikkeling.”

Meer betrokken spelersraad

Sportief verantwoordelijke van Sparta Bevere Guy De Vreese, die de taak van gerechtigd-correspondent op zich zal nemen, benadrukte dat de spelers van Sparta Bevere een belangrijk aandeel hebben in het welslagen van de operatie redding.

“Volgend jaar vieren we 65 jaar Sparta Bevere. Een diamanten jubileum moet je van de nodige kleur voorzien en dat gaan we ook doen. We stappen ook van de typische en ouderwetse bestuursvorm af. De spelersraad zal meer betrokken worden bij de werking van de club. De spelers willen meewerken en ook meedenken om evenementen te organiseren en uit te werken.”

Aangeboden door onze partners