Een warmtepomp, de duurzame oplossing voor jouw woning?
Je leest het overal: warmtepompen zijn de toekomst. Deze slimme apparaten hebben dan ook veel voordelen. Ze zijn energiezuinig, milieuvriendelijk, op afstand te bedienen, hebben een hoog rendement en je krijgt er premies voor. Maar is jouw woning wel geschikt voor een warmtepomp? Energy Protect komt gratis bij je langs voor advies!
Is je cv-ketel aan vervanging toe of wil je verduurzamen? Met een warmtepomp kan je flink besparen op je gasverbruik. De meeste huizen en appartementen zijn geschikt voor een warmtepomp, maar niet elke soort warmtepomp is geschikt voor elk huis. Laat je hierin goed adviseren door een erkend RESCert installateur zoals Energy Protect. De overheid beloont deze groene investering gelukkig met een fikse premie, waarvoor je wel enkel in aanmerking komt als je je warmtepomp laat installeren door een erkend bedrijf.
Isolatie
Een warmtepomp is niet voor elke woning de beste oplossing. Dat is van meerdere factoren afhankelijk. Om te beginnen is je huis best goed geïsoleerd, anders moet de warmtepomp vaak te hard werken. Een degelijke isolatie is sowieso de basis voor een duurzaam en energiezuinig huis. Twijfel je dus over een warmtepomp? Kijk dan eerst even naar de mogelijkheden om je huis extra te isoleren. Een eenvoudige test is om tijdens een koude dag de temperatuur van de cv-ketel tijdelijk terug te zetten naar 50 graden om te kijken of de ruimtes nog voldoende verwarmd worden. Is dit het geval, dan zit het wel goed met je isolatie en is een warmtepomp de perfecte keuze.
LEES OOK. Gevel opfrissen en energiefactuur omlaag: met deze ingreep sla je 2 vliegen in 1 klap
Zonnepanelen
Een warmtepomp haalt 3/4de van haar energie uit de omgeving, en werkt daarnaast op elektriciteit in plaats van gas. Het is dus extra voordelig voor mensen die zonnepanelen hebben. Overweeg je de aanschaf van een warmtepomp, dan loont het de moeite ook te kijken of er enkele zonnepanelen op het dak kunnen. Met deze combinatie maak je je woning grotendeels of zelfs volledig onafhankelijk van gas.
LEES OOK. Is een refurbished laptop een goed alternatief voor een nieuwe laptop?
Warmteafgiftesysteem
De warmte wordt in de woning verspreid door bijvoorbeeld radiatoren, convectoren, vloerverwarming of wandpanelen. Dit warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor een warmtepomp. Aangezien deze op een lagere temperatuur verwarmt, moet het oppervlakte groter zijn om dezelfde temperatuur te halen. Als je huidige systeem niet voldoet, kan je deze vervangen, uitbreiden of radiatorventilatoren plaatsen.
Verder speelt ook je jaarlijks verbruik en de beschikbare ruimte een rol in de overweging om een warmtepomp aan te schaffen. De experts van Energy Protect vertellen je er alles over tijdens het gratis plaatsbezoek, zodat je weloverwogen de juiste beslissing voor jouw huis kunt maken.
Meer over Nieuwsblad - webshop
Video
Hoofdpunten
Alweer een voetballer in opspraak door te snel rijden, is dat toeval? “Die jongens krijgen een auto, vaak nog een dure, zonder dat er afspraken worden gemaakt”
OHL-CEO Peter Willems over ongeval Sofian Kiyine: “Hij heeft niets levensbedreigends en ik denk ook niet carrièrebedreigend”
2.000 extra treinen per week zonder haltes op te offeren: zo ziet nieuw vervoersplan van de NMBS eruit
Eindelijk akkoord over bankautomaten: in elke gemeente moet één automaat zijn, 207 nieuwe automaten beloofd
Minder acties in paasvakantie want Delhaize-personeel wil tijd voor gezin, al is dat niet enige reden: “De onvrede is niet weg”