Meevieren met een topregisseur, de jurk van Rihanna en een grap over Adil & Bilall: toch drie keer Belgisch op de Oscars

© REUTERS

Geen Oscar voor Lukas Dhont, maar toch kreeg de ceremonie zondagnacht een Belgische tint. Al bij de eerste uitreiking van de avond vielen twee landgenoten mee in de prijzen.

Kim Keukeleire en Kristien Vandenbussche, allebei stop-motion animator, werkten mee aan Guillermo del Toro’s Pinocchio dat de Oscar voor beste animatiefilm won. De Mexicaanse topregisseur Guillermo del Toro – die in 2018 al Oscars won voor The shape of water – maakte voor Netflix een eigen interpretatie van het bekende verhaal en noemt het zijn passieproject. Dat hij daarvoor de hulp van Keukeleire en Vandenbussche inschakelde, is geen verrassing: allebei werkten ze mee aan animatiefilms van onder meer Wes Anderson (Isle of dogs) en Tim Burton (Frankenweenie).

LEES OOK. RECENSIE. ‘Pinocchio’ van Guillermo del Toro: Een hart van hout **** (+)

Op de rode loper viel dan weer een outfit van Belgische makelij op. Superster Rihanna – die met haar Black Panther-soundtrack Lift me up genomineerd was voor beste lied en ook optrad tijdens de show – droeg een leren jurk gemaakt door de Antwerpse ontwerper Pieter Mulier. Niet de eerste keer, want ook tijdens haar Super Bowl-optreden vorige maand droeg ze een vuurrode jas van Mulier. Jarenlang was hij de rechterhand van Belgisch ontwerper Raf Simons. Sinds 2021 is Mulier creatief directeur bij het Franse modehuis Maison Alaïa.

LEES OOK. Rihanna kiest op de Oscars opnieuw voor Belgische mode

Tenslotte was er tijdens de openingsspeech van presentator Jimmy Kimmel nog een kleine sneer naar Adil El Arbi en Billal Fallah. De komiek maakte een grap over Batgirl, hun superheldenfilm die vorige zomer door filmstudio Warner Bros. werd geschrapt wegens besparingen. “Batgirl werd zo de eerste superheld ooit die verslagen werd door accountants”, aldus Kimmel.

LEES OOK. Adil & Bilall over geschrapte ‘Batgirl’: “Op een gekke manier is dit filmgeschiedenis”

(bekijk de grap over ‘Batgirl’ hieronder, vanaf 6 minuten 50)

(dvg)

Aangeboden door onze partners