Vakbonden en werkgevers in laatste rechte lijn over resem sociale dossiers

De toponderhandelaars van vakbonden en werkgevers - verenigd in de Groep van Tien - zaten maandag opnieuw rond de tafel over enkele belangrijke sociale dossiers, onder meer SWT. Een akkoord is er nog niet, maar het overleg zit in de laatste rechte lijn.

gjsBron: BELGA

Het gaat om tweejaarlijks sociaal overleg over heel wat belangrijke sociale dossiers. Normaal moet ook over de lonen worden onderhandeld, maar dat overleg mislukte vorig jaar. De regering besliste dan maar. Er is ruimte om de lonen te indexeren - voor veel werknemers met meer dan 10 procent dit jaar - en indien de resultaten het toelaten kan er ook een premie van 500 tot 750 euro uitgekeerd worden.

Los van de lonen moeten vakbonden en werkgevers ook over heel wat andere sociale dossiers het eens raken. En dat is wat nu aan de gang is. Op tafel liggen onder meer een verlenging van maatregelen zoals SWT - het vroegere brugpensioen - en landingsbanen, maar ook zaken zoals flexibeler overuren, minimumlonen, verplaatsingskosten of de aanvullende pensioenen.

Aanvankelijk leek het de bedoeling maandagavond al te landen, maar dat blijkt niet het geval. De gesprekken worden de komende dagen voortgezet, maar - zo klinkt het in kringen van de onderhandelaars - het overleg zit wel in de laatste rechte lijn.

Aangeboden door onze partners