Opnieuw 130 verdachten van bestorming Braziliaans parlement vrijgelaten

© AP

Een rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft maandag de voorlopige vrijlating bevolen van 130 mensen die beschuldigd worden van deelname aan de aanval op overheidsgebouwen in hoofdstad Brasilia, op 8 januari. Er is geen gevaar meer voor de bevolking, zegt het hof.

gjsBron: BELGA

De verdachten zijn al aangeklaagd maar mogen de gevangenis verlaten. Ze krijgen wel een elektronische enkelband en moeten zich aan voorwaarden houden. Zo krijgen ze ‘s nachts huisarrest en mogen ze geen gebruik maken van sociale netwerken.

Tot nu toe zijn meer dan 1.000 van de 1.406 gearresteerden vrijgelaten. Volgens het Hooggerechtshof zitten nog 392 mensen vast, onder wie 310 mannen en 82 vrouwen. Het openbaar ministerie heeft al 919 verdachten anngeklaagd voor onder meer het aanzetten tot het plegen van misdrijven en het vormen van een criminele organisatie.

Duizenden aanhangers van voormalig president Jair Bolsonaro weigeren om de verkiezingsnederlaag van Bolsonaro te aanvaarden. Op 8 januari bestormden ze enkele regeringsgebouwen in de hoofdstad. Bolsonaro zelf ontkent elke betrokkenheid bij de gebeurtenissen, die nog volop onderzocht worden.

Aangeboden door onze partners