Bolsonaro gaat juwelen van Saudi-Arabië inleveren

© AFP

De advocaten van Jair Bolsonaro zeggen dat de voormalige Braziliaanse president de juwelen die hij kreeg van Saudi-Arabië en die mogelijk illegaal in Brazilië werden ingevoerd, zal inleveren bij het Rekenhof.

Bron: BELGA

De ex-president krijgt kritiek sinds de krant O Estado de Sao Paulo begin maart onthulde dat douaniers in oktober 2021 op de luchthaven in Sao Paulo een set juwelen ter waarde van 3,2 miljoen dollar voor de vrouw van Bolsonaro hadden onderschept. De fiscale autoriteiten en de politie openden onderzoeken. 

De juwelen van het Zwitserse luxemerk Chopard zaten in de rugzak van een assistent van de minister van Mijnbouw en Energie onder Bolsonaro. Hij keerde terug van een officiële reis in het Midden-Oosten. 

De minister, Bento Albuquerque, gaf aan dat ook een andere set juwelen Brazilië was binnengebracht zonder te worden aangegeven. 

Een deel van de sieraden was in het bezit van Bolsonaro. De oud-president hield een uurwerk, een pen en andere luxestukken voor zichzelf. Hij beschouwde ze naar verluidt als persoonlijke geschenken en meent dat hij niets onwettig heeft gedaan.

Belastingen

Het Rekenhof maakte vrijdag bekend dat het Bolsonaro en zijn oud-minister had bevolen uitleg te geven over de juwelen. Nu hebben de advocaten van Bolsonaro dus aangeboden om de juwelen in te leveren, in afwachting van een beslissing.

Volgens de Braziliaanse wetgeving moeten goederen met een waarde boven 1.000 dollar worden aangegeven voor ze naar het land worden gebracht, zodat er belastingen op kunnen worden geheven. Op geschenken van een land aan de Braziliaanse staat moeten geen taksen worden betaald.

Aangeboden door onze partners