Hilde Van Mieghem trapte bijna met open ogen in val van oplichter: “Ik schaam me diep”

© Wim Kempenaers

Actrice en regisseuse Hilde Van Mieghem wil iedereen waarschuwen voor valse Amazon-telefoontjes die beweren dat andere mensen in jouw naam bestellingen plaatsen. “Ze willen gewoon je bankrekening leeghalen.”

POM

In Dag Allemaal deze week waarschuwt Hilde Van Mieghem (64) om niet in de val te trappen van een nieuwe truc van internetcriminelen. Zij was bijna wel slachtoffer geworden, maar een toevallig telefoontje van een vriend redde haar.

LEES OOK. Hilde Van Mieghem zoekt getuigen voor vierde reeks ‘Als je eens wist’: “Geweld tussen broer en zus: dát is pas een taboe”

Van Mieghem vertelt hoe ze dagenlang werd bestookt door mailtjes en telefoontjes van iemand die ze niet kent. Na vijf dagen van stalken was het haar allemaal te veel en nam ze toch de telefoon op. Aan de andere kant van de lijn hoorde ze een man die opgewonden vertelde dat iemand in haar naam bezig was om allerlei dingen op Amazon te bestellen. De beller had ook persoonlijke gegeven van Van Mieghem, onder andere dat ze met twee bankrekeningen betaald had bij Amazon.

Via Teamviewer, waarmee de beller haar computer kon overnemen, zetten ze hun gesprek verder. Van Mieghem mailde zelf een kopie van haar identiteitskaart door en draaide haar hoofd voor de camera van de fraudeur om de gezichtsherkenning te activeren.

Op dat moment kreeg ze een telefoontje van een vriend. Ze vertelde wat ze aan het doen was en de vriend zei: “Alles afbreken en Cardstop bellen.” Zo kon Van Mieghem net op tijd verhinderen dat haar bankrekening werd geplunderd. “Dat ik me zo heb laten bedotten… Ik schaam me diep!”

LEES OOK. Als deze vrouw je op Facebook toevoegt, let dan maar op: het verhaal achter het gezicht dat duizenden mannen heeft opgelicht (+)

Aangeboden door onze partners