Een laatste verjaardag om nooit te vergeten: Janis (22) overstelpt met kaartjes én videoboodschap van Karen Damen

© Kris Vanhee

Kortrijk/Avelgem -

Met net geen 900 kaartjes kreeg Janis De Zitter (22) uit Avelgem dinsdag een onvergetelijk verjaardagscadeau. De jongeman verblijft in Pamele in Kortrijk waar hij de beste zorgen krijgt. Hij lijdt immers aan een zeldzame variant van de ziekte van Huntington. Omdat het waarschijnlijk zijn laatste verjaardag is die hij kan vieren wou zijn familie er een onvergetelijke dag van maken. Als kers op de feesttaart mag hij op 7 april als vip een wedstrijd van zijn favoriete ploeg Club Brugge bijwonen.

Kris Vanhee

Via sociale en andere media werd gevraagd om Janis De Zitter (22) verjaardagswensen te sturen. Het was niet zomaar een idee. Janis lijdt aan een ongeneeslijke ziekte waarbij de volgende verjaardag wellicht niet haalbaar is. De hele familie zette zich in om Janis een onvergetelijke dag te bezorgen. Die kreeg hij ook. (lees verder onder de foto)

De familie en het verplegend personeel verrasten Janis op zijn verjaardag. Door hun oproep kreeg hij honderden kaartjes én felicitaties van enkele BV’s.© Ludo Ostijn

Bijna 900 kaartjes vielen bij Pamele in Kortrijk in de bus. Janis kreeg een supergrote verjaardagskaart van de vroegere school, een digitale verjaardagskaart van iemand uit Zweden, kaartjes uit Nederland en digitale felicitaties van Karen Damen en Sven Ornelis. Hijzelf stond perplex, evenals mama en onthaalmoeder Annabel Forêt (45). “We hielden alles voor Janis geheim tot dinsdagmorgen 9.30 uur”, zegt Annabel. “Dan kwam de postbode nog langs met extra brieven en kaartjes. We doen het voor Janis, en als hij gelukkig is, zijn we dat ook.”

LEES OOK. Ongeneeslijk zieke Janis (21) viert straks mogelijk zijn laatste verjaardag: “We hopen op een berg kaartjes”

De mama vertelt het toch met een dubbel gevoel. De keren dat ze al tegen de muur aanliep bij het zoeken naar financiële hulp was de hel. “We ervaren veel vreugde, maar ook veel pijn. Wij botsten geregeld met onze kop tegen de muur. Vaak hadden we het gevoel dat we naar de slachtbank werden geleid als ons hulpbudget weer eens werd afgekeurd. Hij gaat te snel dood, is eigenlijk de conclusie. Geen budget voor een aangepaste zetel, 13.000 euro voor een spraaktoestel, geen tussenkomst in een traplift. Voor Janis is het te laat, maar misschien kan ons verhaal het voor anderen makkelijker maken. Dat er meer geld komt voor onderzoek bijvoorbeeld.”

Verjaardagstaart

Sinds Janis in Pamele in Kortrijk verblijft tijdens de week, is dit zijn tweede thuis. Hij houdt van zijn hulpverleners Emilie en Aaron. Ze jennen elkaar vaak want Aaron is fan van Anderlecht en Janis van Club Brugge. Marc en Sylvie brengen hem op vrijdag met de taxi naar huis in Avelgem. Ze staan erop dat te blijven doen. In het weekend is het thuis familietijd. (lees verder onder de foto)

Mama Annabel Fôret kan amper geloven wat haar zoon allemaal krijgt op zijn 22ste verjaardag. Zo mag hij op 7 april als vip naar een voetbalmatch van zijn favoriete ploeg Club Brugge gaan kijken.© Ludo Ostijn

Met nog een grote verjaardagstaart liep de dinsdag goed vol. Er wacht Janis op 7 april nog een andere verrassing. Hij mag als vip naar Club Brugge, zijn lievelingsploeg.

Janis De Zitter lijdt aan een zeldzame variant van de ziekte van Huntington, een erfelijke ziekte waarbij bepaalde zenuwcellen in de hersenen langzaam afsterven. De diagnose werd gesteld toen hij 14 à 15 jaar oud was. Het blijkt erfelijk te zijn. “Onze papa is ook overleden aan de ziekte”, zegt zus Janna. “Spreken wordt moeilijk en spieren verstijven en verkrampen. Janis heeft nog één item op zijn bucketlist niet kunnen aanvinken. Dat is een bezoek van Niels Destadsbader. Als dat zou lukken…”

Aangeboden door onze partners