Voetbal 1ste provinciale

Staartploegen met de daver op het lijf: straks vier of zelfs vijf dalers mogelijk in Vlaams-Brabantse eerste provinciale

Een beeld van enkele weken geleden uit Melsbroek - BOKA United. Beide clubs staan momenteel op een degradatieplaats.© Kms

Bibberen onderaan in eerste provinciale. Twee clubs zakken straks sowieso, maar het zullen er straks bijna zeker meer zijn. Met elke Vlaams-Brabantse daler in derde afdeling is er immers een bijkomende club die een stapje terug moet. Op dit ogenblik staan Eppegem in de A-reeks en Wijgmaal in de B-reeks op een degradatieplaats. Kampenhout staat in de B-reeks op een barrageplaats.

Luc Brys

En dus zijn vier en misschien zelfs vijf dalers straks best mogelijk. Logisch dus dat de zenuwen onderin in eerste provinciale strakgespannen staan. Grimbergen, Melsbroek, BOKA en Veltem zouden op dit moment de slachtoffers zijn. Het lot van Rode zou dan afhangen van Kampenhout.

Rode-de-Hoek is in elk geval al enkele weken met succes aan Operatie Redding begonnen. “We wonnen van viceleider Bierbeek en nu ook van leider Fenixx”, vertelt een strijdvaardige trainer Joost Bossin. “Zondag ontvangen we Wambeek Ternat, de derde in de stand. Enkele weken geleden leken we dood en begraven, maar intussen hebben we toch al getoond dat we eerste provinciale waard zijn. We houden op dit moment vier ploegen achter ons en volgen op amper drie punten van Elewijt, Out-Hoegaarden, Herent en Liedekerke. Ook die ploegen kunnen dus nog niet op beide oren slapen.”

Kraker komend weekend

Veltem verloor net een belangrijk duel tegen degradatieconcurrent Elewijt. “In het seizoen 2018-2019 zakten we al eens als op drie na laatste”, zegt T1 Chris Vanhentenrijk, die na tien jaar Veltem een punt zet achter zijn trainerscarrière. “Het wordt moeilijk, dat is duidelijk, maar we geloven erin. De ploegen uit de rechterkolom zijn elkaar waard en het wordt dus bikkelen. We spelen nog tegen de laatste drie en dat worden sleutelwedstrijden. Zondag is er al de kraker tegen BOKA. Dat wordt echt van moeten.”

Bij BOKA United geeft trainer Chris De Backer de moed zeker niet op. “In het seizoen 2017-2018 zakten liefst zes clubs, waaronder BOKA en ook Meise, waar ik toen trainer was. Onverwacht staat BOKA ook nu onderaan. Na een knappe start werden we door veel blessureleed uit koers geslagen. We krijgen vaak lof voor ons goede voetbal, maar de beloning volgt niet altijd. Mentaal staan we alleszins sterk. Vorige speeldag maakten we tegen Huldenberg nog een 0-2-achterstand ongedaan. Met Veltem, Herent en Liedekerke staan we nu voor drie cruciale wedstrijden. We gaan ervoor.”

Aangeboden door onze partners