“Hij liet haar in ellendige omstandigheden doodgaan”: vriend die Jana (18) liet creperen na overdosis xtc, krijgt zwaardere straf

De behandeling van de rechtszaak tegen de verantwoordelijken voor de dood van Jana V.D.W. voor de rechtbank van eerste aanleg.© fvv

Gent -

De vriend van de 18-jarige Jana V.D.W. die haar 7,5 uur liet creperen na een overdosis xtc, heeft dinsdag in beroep een zwaardere straf gekregen. De jongeman kreeg twee jaar effectieve celstraf opgelegd. Volgens het arrest liet hij haar om verregaande egoïstische redenen aan haar lot over.

Simon Dekaezemaker en Olivier Scheir

De tragische feiten gebeurden in februari 2021. De politie kreeg op een rustige zondag een alarmerend telefoontje van Jana’s vriend. Ze hadden samen xtc-pillen genomen in hun appartement in Kasterbant, een zijstraat van de Heernislaan. De pillen hadden ze gekocht van een bovenbuur.

Rond middernacht liep het mis. Jana werd lijkbleek en kreeg geen adem meer. Haar vriend bood geen hulp: 7,5 uur vocht ze een gruwelijke doodsstrijd, tot ze bezweek. Samen met de bovenbuur, die de xtc had geleverd, en diens dealer werd haar vriend vervolgd voor de rechtbank.

LEES OOK. Vriend liet overleden Jana (18) 7,5 uur afzien na overdosis xtc: “Hij fabriceerde berichtjes om te doen of ze nog leefde”

De jongeman kreeg vijf jaar celstraf met probatievoorwaarden opgelegd in eerste aanleg. “Een te lichte straf”, vond het parket. Er werd beroep aangetekend. Het hof van beroep volgde uiteindelijk die redenering. Het vriendje kreeg dinsdag vijf jaar cel opgelegd, waarvan twee jaar effectief.

Het hof verwees daarbij naar zijn verregaande egoïstische redenen om Jana aan haar lot over te laten. “Hij liet haar in ellendige omstandigheden doodgaan”, zegt het arrest. “Hij draaide ook de hulpdiensten nog een rad voor de ogen door te zeggen dat het wellicht om een CO-intoxicatie ging.”

In het arrest werd ook gewezen op een zeer hoog risico op herval bij de vriend van de overleden Jana. De straffen voor de buur en zijn dealer, respectievelijk 24 en 30 maanden met uitstel, werden bevestigd. Het hof hekelde de lichtzinnigheid waarmee het duo drugs verhandelde voor geldgewin.

LEES OOK. Vriend die Jana (18) uren liet creperen na overdosis xtc moet opnieuw voor de rechter verschijnen

Aangeboden door onze partners