Antwerpse Zoo verliest zeehond Eufrazie

Zeehond Eufrazie is gestorven, net voor haar 20ste verjaardag.© ZOO Antwerpen

Antwerpen -

In de Antwerpse Zoo is zeehond Eufrazie gestorven. Het dier leefde heel haar leven in Antwerpen, ze werd net geen 20 jaar.

“Eufrazie gedroeg zich de laatste tijd wat anders dan anders”, vertellen de verzorgers. “Ze at minder en zonderde zich af. We waren met het hele team op zoek naar de mogelijk oorzaken. Na bloedonderzoek werden ontstekingen vastgesteld, op X-rays hebben de dierenartsen grote tandproblemen ontdekt. De behandeling werd opgestart, maar uiteindelijk bleek er toch meer aan de hand en kwam dit afscheid nog onverwacht.”

Eufrazie is gestorven op 9 maart, op 20 juni zou ze 20 jaar worden. Ze was geboren en getogen in de Zoo als dochter van Herbie en Vlotjes. Vrouwtjeszeehonden kunnen tot 35 jaar worden in dierentuinen. In het moerasbiotoop, naast de nijlpaarden, wonen nu nog vijf zeehonden. Vier vrouwtjes: Queeny, Sweety, Nath en Maya, en één mannetje: Mamy.

Dit is Eufrazie een dag na haar geboorte in 2003, dicht bij haar mama Vlotjes.© GVA

Omdat Eufrazie in Antwerpen geboren is, kennen de fans haar erg goed. Ze was ook makkelijker herkenbaar. “Ze was erg groot voor een vrouwtjeszeehond en haar ogen hadden een iets of wat andere vorm dan bij de andere zeehonden”, vertelt verzorgster Uana. “Ze straalde altijd rust en kalmte uit en lag erg goed in de groep. Het doet altijd pijn om een dier af te geven. We hadden goede hoop dat het beter ging, waardoor haar dood ons toch nog verraste. We zullen haar missen.” (bl)

Aangeboden door onze partners