Hij werd geen burgemeester na “schijn van belangenvermenging”, nu stopt Jelle Engelbosch (N-VA) volledig met politiek

Jelle Engelbosch (N-VA).© Tom Palmaers

Sint-Truiden -

Jelle Engelbosch (N-VA) stapt met onmiddellijke ingang uit de politiek. Dat heeft hij woensdag zelf bekendgemaakt op sociale media. Engelbosch stond in oktober op het punt burgemeester te worden van Sint-Truiden, maar zag na een kritische audit daarvan af.

Timmie van Diepen

De politieke carrière van Jelle Engelbosch is voorbij. Dat heeft hij zelf aangekondigd op Facebook. Engelbosch werd in oktober vorig jaar nog voorgedragen als nieuwe burgemeester van Sint-Truiden, nadat Veerle Heeren (CD&V) was opgestapt. Maar na een kritisch rapport van Audit Vlaanderen, waarin sprake was van een “schijn van belangenvermenging”, besloot Engelbosch nog voor zijn aanstelling een stap terug te zetten. Hij nam toen ook al meteen afscheid als schepen. Nu beslist hij dus volledig met alle politieke activiteiten te stoppen.

LEES OOK. In opspraak gekomen Jelle Engelbosch neemt afstand van burgemeesterssjerp Sint-Truiden: “Onmogelijk op geloofwaardige manier te besturen”

“Trots op mijn politieke verwezenlijkingen de afgelopen tien jaar zet ik vandaag een definitief punt achter mijn verder politiek engagement”, aldus Engelbosch op Facebook. “Ik stop als gemeenteraadslid en zal ook niet langer actief zijn binnen het partijbestuur van N-VA. Ik ben mijn partij dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen om belangrijke dossier te kunnen verwezenlijken voor Vlaanderen en Sint-Truiden en hun blijvende steun en vertrouwen in moeilijke periodes. Ik wens mijn opvolgers alle succes om in Sint-Truiden het gestarte werk verder te zetten.”

Onderzoek loopt

Tegen Engelbosch loopt op dit moment nog altijd een opsporingsverzoek rond mogelijke valsheid in geschrifte. Dat onderzoek is het gevolg van het rapport van Audit Vlaanderen.

Engelbosch was vijf jaar Vlaams Parlementslid (2014-2019), voor hij in 2019 schepen werd in de door Veerle Heeren (CD&V) geleide coalitie van CD&V, N-VA en Open VLD. Toen Heeren in 2021 tijdelijk werd geschorst na het vaccinatieschandaal in de stad, was Engelbosch drie maanden waarnemend burgemeester.

LEES OOK. Afgetreden burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) van Sint-Truiden reageert op audit: “Verantwoordelijkheid nemen is geen schuldbekentenis”

Aangeboden door onze partners