VOORBESCHOUWING GP SAUDI-ARABIË 2023. Slaat Max Verstappen opnieuw toe op snelste stratencircuit ter wereld?

© ISOPIX

Nadat Max Verstappen en Red Bull twee weken geleden de openingsrace van het Formule 1-seizoen domineerden, is het dit weekend tijd voor ronde twee. De rijders blijven in het Midden-Oosten: dit weekend zijn ze te gast in Jeddah voor de Grote Prijs van Saudi-Arabië. In de havenstad ligt een razendsnel stratencircuit op hen te wachten. Pakt Max Verstappen er opnieuw de zege, of steekt iemand de Nederlander naar de kroon?

Sam Varewyck

Volg de Formule 1-sessies hier LIVE!

Over de locatie

Na de seizoensopener in Bahrein twee weken geleden trekt het Formule 1-circus naar buurland Saudi-Arabië, waar aan de oevers van de Rode Zee het Jeddah Corniche Circuit klaarligt. Het wordt pas de derde Grote Prijs van Saudi-Arabië, maar als de vorige twee edities een goede indicatie geven, zal de avondrace dit weekend absoluut niet teleurstellen.

Het Jeddah Corniche Circuit is nog altijd vrij nieuw, maar heeft nu al naam gemaakt als het snelste stratencircuit ter wereld. De snelste rijders zullen in de kwalificatie een gemiddelde snelheid van meer dan 250 kilometer bereiken. Zelfs naar Formule 1-normen is dat angstaanjagend snel, zeker wanneer de muren steeds zo dichtbij zijn als op dit circuit. Na de eerste editie in 2021 werden enkele muren daarom al opgeschoven, zodat een aantal blinde bochten beter zichtbaar zijn - en ook dit jaar is dat weer het geval.

Het circuit in havenstad Jeddah biedt een paar goede inhaalmogelijkheden, waarvan de belangrijkste zich in de eerste en laatste bocht bevinden. Voor beide bochten ligt een DRS-zone. Er is daarnaast nog een derde DRS-zone die vanaf bocht 19 tot 22 loopt. (Lees verder onder de foto)

© REUTERS

De weersvoorspelling

Aangezien we ons nog steeds in het Midden-Oosten bevinden, kan u het weerbericht wellicht zelf al invullen. Het hele weekend lang wordt een heldere hemel verwacht: op het moment van de race, wanneer de zon al is ondergegaan, zullen de temperaturen rond de 25 graden schommelen.

Het Formule 1-programma (Belgische tijd)

Vrijdag 17 maart

14.30 -15.30 uur: eerste vrije training

18.00 -19.00 uur: tweede vrije training

Zaterdag 18 maart

14.30-15.30 uur: derde vrije training

18.00 uur: kwalificatie

Zondag 19 maart

18.00 uur: race

(Lees verder onder de foto)

Vorig jaar moest Max Verstappen in Jeddah lange tijd Charles Leclerc achtervolgen.© AFP

Onze prognose

Onze Formule 1-watcher Gert Vermersch en verslaggever Sam Varewyck geven net zoals vorig jaar hun verwachte top drie voor elke race. Dit jaar krijgen ze tijdens hun pronostieken het gezelschap van twee stemmen uit de PlaySports-podcast The Paddock: ook Dennis Xhaët en racepiloot Sam Dejonghe zullen zich ieder weekend wagen aan een gokje.

Dit weekend mikt Gert op een zege van Ferrari na hun teleurstellende seizoensopener. Een riskante gok? De tijd zal het leren. Onze drie andere stemmers zijn het unaniem eens over hun top drie.

Prognose Gert Vermersch

1) Charles Leclerc (Ferrari)

2) Max Verstappen (Red Bull)

3) Carlos Sainz Jr. (Ferrari)

Prognose Sam Varewyck

1) Max Verstappen (Red Bull)

2) Charles Leclerc (Ferrari)

3) Sergio Pérez (Red Bull)

Prognose The Paddock-stem Dennis Xhaët

1) Max Verstappen (Red Bull)

2) Charles Leclerc (Ferrari)

3) Sergio Pérez (Red Bull)

Prognose The Paddock-stem Sam Dejonghe

1) Max Verstappen (Red Bull)

2) Charles Leclerc (Ferrari)

3) Sergio Pérez (Red Bull)

Zo liep het vorig jaar

De tweede Grote Prijs van Saudi-Arabië stelde vorig jaar allerminst teleur. In de kwalificaties was er al sensatie toen Sergio Pérez bij zijn 215de poging eindelijk zijn allereerste pole position pakte, een record. In de race kwam er vervolgens net zoals in de seizoensopener een razend spannend gevecht om de zege tussen Charles Leclerc en Max Verstappen. Uiteindelijk was het Verstappen die vier rondes voor het einde het beslissende inhaalmanoeuvre maakte en de race won voor Leclerc en diens Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz Jr.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(Niet zo) leuk om weten

De keuze om een Grote Prijs te organiseren in Saudi-Arabië is de Formule 1 al meermaals op kritiek komen te staan, maar nooit erger dan op de vrijdag van het raceweekend vorig jaar. Toen werd een oliedepot op minder dan 20 kilometer van het circuit immers getroffen door een raketaanval (!) terwijl de eerste vrije training in volle gang was. Een aanslag door Houthi-rebellen, zo blijkt.

De veiligheid van het evenement wordt openlijk in vraag gesteld. De discussies gaan door tot ver na middernacht, maar uiteindelijk gaan alle rijders akkoord om de rest van het weekend ‘gewoon’ te rijden. En dus gaat de show door.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten