Nieuwe erkenning als Fair Trade Gemeente volstaat niet: “Het moet nog beter”

“Uittredend voorzitter van het Derdewereldhuis Tom Bosman (l) met schepen van Ontwikkelingssamenwerking Roland Mortier.© if

Opwijk -

Opwijk behoudt zijn titel als Fair Trade-gemeente. Dat heeft de Fair-O-Meter, de tweejaarlijkse barometer van het lokaal engagement voor een faire gemeente, uitgemaakt. Opwijk haalt de algemene score A, maar de score per criterium is beduidend minder.

Erik Gyselinck

De jury bekijkt het engagement van het gemeentebestuur in samenwerking met plaatselijke winkels en horeca, scholen, bedrijven en organisaties. Daarnaast peilt de Fair-O-Meter naar de mate waarin de gemeente communiceert over het engagement, of er al dan niet een lokale trekkersgroep van vrijwilligers de campagne mee uitbouwt en of Opwijk voldoende inspanningen levert voor plaatselijke en duurzame voeding.

Snel actieplan

“Als geëngageerd gemeentebestuur krijgen we een A. Ook de aanwezigheid van een trekkersgroep krijgt de hoogste score, maar inzake deelnemende winkels en horeca worden we slechts met een E bedacht”, zegt schepen van Ontwikkelingssamenwerking Roland Mortier (Open VLD).

“Ook de inzet van scholen, bedrijven en organisaties kan een stuk beter. Daar worden we zelfs met een D bedacht. Dat is een werkpuntje. We moeten zo snel mogelijk een actieplan opstellen samen met de lokale economie”, legt Mortier verder uit.

Opstartfase

De ‘D’ voor communicatie verklaart hij door een mogelijk ongelukkige formulering. “De jury hecht daaraan veel belang. Ook inzake lokale en duurzame voeding komen we niet verder dan een D. Het is onze bedoeling om de korte keten te promoten, maar dit zit bij ons nog in een opstartfase.”

Het komende jaar maakt Opwijk de omslag van Fair Trade Gemeente naar Faire Gemeente. “Daarmee komen we in een netwerk van Faire gemeenten, Steden en Provincies, waar lokaal, ecologisch en fair denken de norm is”, besluit Mortier. Door zijn recente aanstelling als gemeenteraadslid is Tom Bosman geen voorzitter meer van de gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (kortweg Derdewereldhuis). Een opvolger werd nog niet aangeduid.

Aangeboden door onze partners