Opvallende actie moet inwoners aanzetten om zich vaker te laten screenen op kanker: “Veel te weinig mensen laten zich preventief testen”

Preventiewerking Zennevallei startte met een promotiecampagne om deel te nemen aan de stoelgangtest.© idh

Zennevallei -

Te weinig inwoners uit de Zennevallei laten zich screenen op dikkedarmkanker, borstkanker of baarmoederhalskanker. Het pas opgericht preventieplatform Preventiewerking Zennevallei wil daar verandering in brengen.

Ingrid Depraetere

Gisteren hielden preventiewerkers een eerste opvallende actie in de foyer van het Sint-Mariaziekenhuis in Halle waarbij mensen letterlijk door een dikke darm konden wandelen. Het zag er een beetje uit als een springkasteel maar het doel was helemaal anders. Mensen konden door een opgeblazen dikke darm wandelen en onderweg kennis maken met poliepen en tumoren om zo meer te weten te komen over dikkedarmkanker. Preventiewerkers demonstreerden ook hoe de stoelgangtest werkt die mensen tussen 50 en 74 jaar tweejaarlijks thuis opgestuurd krijgen en hoe je die gemakkelijk thuis zelf kan doen. “Deze test heeft mijn leven gered”, getuigde ook Chris Van Tilborgh.

“Zo’n stoelgangtest is echt een noodzaak”, vertelt Johan Ponette, diensthoofd gastro-enterologie in het Sint-Mariaziekenhuis. “Het helpt darmkanker in een vroeg stadium op te sporen, lang voor mensen symptomen of last krijgen. Hoe sneller een kanker is opgespoord, hoe groter de overlevingskans. In de Zennevallei doen slechts 54,5% van de inwoners die de stoelgangtest krijgen toegezonden mee aan het onderzoek. Dat is een stuk lager dan het Vlaams gemiddelde dat op 64,1% ligt. We moeten op korte termijn het aantal deelnemers in de Zennevallei op korte termijn zeker tot 60% zien op te krikken.”

Preventiewerkgroep

De promotiestand voor de stoelgangtest was het eerste wapenfeit van de Preventiewerkgroep Zennevallei. In deze werkgroep bundelen preventiewerkers uit alle gemeenten uit de Zennevallei (Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Pepingen, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Drogenbos) de krachten samen met de Eerstelijnszone Zennevallei, de Artsenkring Zennevallei, Logo Zennevallei en het AZ Sint-Maria.

“We zijn allemaal bezig met gezondheidspreventieactie in de Zennevallei maar we merkten dat we in deze regio nog veel marge hebben om gezondheidswinst te boeken voor de inwoners”, zegt huisarts Brecht Segers, een van de initiatiefnemers. “En de gezondheid van de burgers verbeteren kan vooral door mensen nog meer warm te maken voor preventie. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Een gezonde bevolking houdt mensen niet alleen actief, het vermindert ook de druk op de zorgsector.”

Samenwerking op maat

Preventiewerking Zennevallei wil daarom de krachten bundelen om elkaars gezondheidsacties te promoten. Door cijfers samen te leggen kan er ook gerichter gewerkt worden op maat van de regio. “We kunnen zelfs acties ondernemen bij bepaalde kwetsbare doelgroepen waarvan we weten dat ze achterblijven op het vlak van preventie”, zegt Ellen van den Bauwede van Logo Zenneland.

Nog heel wat acties gepland

De komende maanden staan er nog acties op stapel. Zo komen er ook sensibiliseringsacties om deel te nemen aan preventieve borstkanker- en baarmoederhalskankeronderzoeken.

“Maar we gaan ook acties op poten zetten rond de stijgende diabetescijfers, rond het stoppen met roken, de heilzame werking van bewegen en gezonde voeding, het versterken van de mentale veerkracht en het promoten van vaccinaties”, zegt Johan Luyckfasseel, voorzitter van de Eerstelijnszone Zennevallei. “Op een laagdrempelige en persoonlijke manier mensen een duwtje in de rug geven om gezondere keuzes te maken is ons doel.”

Quote Extra 1

Aangeboden door onze partners