Ook Zuhal Demir verzet zich tegen tijdelijk asielcentrum in Kampenhout: “Zou milieumisdrijf zijn”

© evb

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is het terrein in Kampenhout dat de federale regering op het oog heeft niet geschikt om een tijdelijk asielcentrum te ontvangen. Dat zei ze woensdag in het Vlaams Parlement na een vraag van Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “Er is op dit moment nog geen aanvraag ingediend”, zei ze. “Als men toch zou doorzetten is dat een milieu-inbreuk en dat is een misdrijf. Dat is vervolgbaar. Dan zal ik de afdeling handhaving inzetten.”

gjsBron: BELGA

Vorige week donderdag stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor haar plannen voor om een tijdelijk opvangcentrum voor ongeveer 400 asielzoekers te bouwen in Kampenhout. Het uitgekozen terrein was het voormalige militair domein in het Hellebos, waar een slipschool van de federale politie gevestigd was. De Vlaams-Brabantse gemeente Kampenhout kantte zich al tegen dat plan.

LEES OOK. Schepencollege stuurt aangetekende brief naar premier en staatssecretaris tegen nieuw asielzoekerscentrum: “We willen niet in een lange juridische procedure verglijden”

Ook minister Demir verzet zich tegen het project. “Het gaat over een militair domein, dit is strijdig met de bestemming”, zei ze. “Het ligt ook pal aan een natuurgebied. Als de politieschool daar weg moet, is het bijna onmogelijk dat daar een dorp van 400 tot 700 asielzoekers zou komen. Dat zou moeten worden voorzien van riolering, drinkwater enzovoort. Ik moet u niet vertellen wat de impact daarvan zou zijn op dat natuurgebied.” Ze heeft staatssecretaris de Moor een brief geschreven waarin ze uitlegt dat het niet mogelijk is om op die plaats een containerdorp te bouwen.

Vraagsteller Slootmans begreep niet dat Groen het project verdedigt in de federale regering en in het Vlaams Parlement. “De hypocrisie van de Groenen is om van achterover te vallen”, zei hij. “Ze roepen moord en brand als er een paar auto’s rondrijden in het Hellebos, maar als in krak hetzelfde bos een asielcentrum komt met vierhonderd bewoners, dan horen we ze niet.”

“Het is niet zo dat wij vinden dat er op deze specifieke plaats een containterdorp moet komen”, nuanceert Stijn Bex van Groen. “We vinden wél dat nu blijkt dat het op deze locatie niet kan, er naar een andere oplossing gezocht moet worden, zodat er geen mensen op straat moeten slapen.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt