Weten jongeren hoeveel informatie TikTok van hen heeft? “Best wel eng eigenlijk”

© Feraye Ozyurek

Hasselt -

Tot wel zestig procent van onze jongeren zit op TikTok. Maar weten jongeren hoeveel informatie TikTok al van hen heeft? Wij vroegen het hen op het Kolonel Dusartplein in Hasselt.

Feraye Ozyurek

Op het toilet, in de bus of zelfs tijdens de les: de jeugd van tegenwoordig leeft bijna voortdurend online. Tot wel zestig procent van onze jongeren zit op TikTok. Daar scrollen ze voor de lol, posten ze zelf video’s of bekijken ze livestreams van hun favoriete influencers. Het klinkt allemaal heel onschuldig, maar er speelt meer dan dat. Terwijl de klok tiktokt, vergaart ByteDance (techbedrijf achter TikTok, nvdr.) (te) veel informatie over de gebruikers. Maar weten jongeren hoeveel informatie TikTok al van hen heeft? Wij vroegen het hen op het Kolonel Dusartplein in Hasselt.

  “Sowieso mijn leeftijd, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Dat is het denk ik”, zegt Jamaica (18). Ook volgens Can (16) is de kennis van TikTok erg beperkt: “Mijn adres, nummer, e-mailadres, wachtwoord (van TikTok) en dat is het tot zover ik weet.” Mira daarentegen denkt dat het platform niets over haar weet: “Ik post niks, dus kan TikTok toch niets over mij weten?”

   Niets is minder waar; TikTok weet meer over zijn gebruikers dan ze denken. Het platform verzamelt op verschillende manieren informatie. Zo geven gebruikers met een goedkeuring hun profielinformatie, gebruikerscontent en direct messages vrij. Daarnaast komt TikTok ook aan de contactenlijst en, indien er een transactie gebeurt, ook de betaalinformatie van zijn gebruikers.

   Alleen daarmee neemt het platform nog geen genoegen, ook zonder toestemming verzamelt het medium informatie zoals technische data, locatiegegevens en gebruikersinformatie. Met behulp van AI detecteert TikTok personen, lichaamsdelen, objecten en bewaart hij ze. Tenslotte kan het platform ook informatie afleiden van alle data die hij al heeft, zoals de leeftijd, geslacht en interesses.

   Is deze realitycheck genoeg om TikTok te verwijderen? “Het is wel een beetje eng, maar ik hou van TikTok”, zegt Latifa (17). “We zullen toch niet gehackt worden”, voegt Mira (17) toe. “Ik ga TikTok op dezelfde manier blijven gebruiken”, vertelt Okan (17). “Als dat bedrijf die gegevens moet gebruiken, dan heeft het geen andere keuze.” Chenaya (16) en Florence (17) proberen het te relativeren: “Wij gaan waarschijnlijk niet stoppen met scrollen op TikTok”, lachen ze. “Het boeit me eigenlijk niet zo veel, elke app heeft wel informatie over ons.”

   Aangeboden door onze partners