Na paniekaanvallen geeft kok Robbe (29) zijn carrière een vlijmscherpe wending

Robbe Stock© DVH

Gent -

Weinig dingen in de keuken zo gevaarlijk als een bot mes. Wie het beu is om uit te schieten en in zijn vingers te snijden, kan contact opnemen met Robbe Stock (29). De ervaren kok heeft zich, na advies van zijn dokter, omgeschoold en slijpt thuis of aan huis uw Japans, Frans, Duits of IKEA-mes.

Sander Luyten

Een krant dient voor Robbe Stock niet alleen om in te lezen. Wie eens naar zijn Instagram-pagina gaat, ziet dat het medium ook wordt gebruikt als testmateriaal. “Als het mes zonder druk en zonder scheuren een stuk papier doorsnijdt, weet ik dat het vlijmscherp is. Sommige messenslijpers testen dat met tomaten, maar ik heb geen zin om heel de tijd tomaten te moeten eten.”

Stock heeft jaren ervaring als kok. Hij werkte voor Belgocatering, was souschef in het Gentse restaurant De Lieve en werkt vandaag in restaurant Vier in Kortrijk. Met ‘Bari Knives’ – Bari is de Japanse benaming voor het deel van het mes dat wordt geslepen – slaat Stock een nieuwe weg in. “De keuken is een zeer stressvolle omgeving en bezorgt me af en toe paniekaanvallen. Op aanraden van mijn dokter ben ik op zoek gegaan naar een andere uitdaging.”

Amsterdam

In een messenwinkel in Amsterdam zag Stock het licht: “Daar slijpen ze Japanse messen met de hand. Dichter bij huis vond ik niemand die dat deed, dus heb ik beslist om bij Meesterslijpers in Amsterdam een cursus te volgen. Door een mes manueel te slijpen, kan je de hoek beter controleren en verlies je minder staal”. (lees verder onder foto)

© David Van Hecke

Terug thuis in Sint-Denijs-Westrem kocht Stock het nodige materiaal en een elektrische bakfiets en vandaag slijpt hij thuis je mes, maar komt hij ook aan huis of in je restaurant. “Het voordeel voor professionele chefs is dat ze hun mes maar een half uur kwijt zijn”, zegt Stock. “Ik ga ook langs bij particulieren en wie een mes iets langer kan missen, mag het steeds komen brengen of opsturen.”

Bramen

Voor gemiddeld 15 euro heb je opnieuw een vlijmscherp mes. Stock neemt eerst het metaal weg, slijpt en polijst het mes dan op een speciale steen en polijst het nadien nog eens met een lederen lap om de allerkleinste ‘bramen’ weg te nemen. Het mes snijdt nadien evengoed of beter dan wanneer het uit de doos komt.

Stock wil het messenslijpen graag combineren met werk in een groothandel voor kwaliteitsproducten. Zo blijft hij verbonden aan de horeca. “Op termijn droom ik van een eigen winkel voor Japanse messen waar ik ook messen onderhoud. Maar laat me nu maar eerst Bari Knives uitbouwen.”

INFO: Instagram van Bari Knives

© David Van Hecke

Aangeboden door onze partners