Minifestival All Things Electric geeft alternatieve elektronica een podium in Boechout: “Tegenwicht bieden aan commercieel denken”

Forbidden Fruits.© Tycho Ruts

Antwerpen -

Op het Sint-Bavoplein in Boechout vindt vrijdagavond de eerste editie van het minifestival All Things Electric plaats. Organisatoren Tom Gielen (35) en Bert Tritsmans (35) slaan de handen in elkaar met Theater Vooruit en café Kalifornia. Samen stampen ze een showcase uit de grond die alternatieve Belgische elektronica promoot. “Alles wordt duurder en jong talent komt steeds moeilijk aan de oppervlakte. Daar willen wij tegenwicht aan bieden.”

“Het is een algemene tendens na twee jaar corona: jonge, minder gevestigde namen krijgen het steeds moeilijker om zich op te werken naar grote podia. En dat terwijl hun output niet minder kwalitatief is, integendeel. Tegelijkertijd duwt de politiek ons steeds meer in een richting waarin we commercieel moeten denken, wat de waardevolle talentontwikkeling binnen het spectrum van de minder eenvoudige muziek dwarsboomt.” 

“Zo’n ontwikkeling vraagt tijd, dat weten we. En daarom willen Bert en ik jong talent uit die muzikale hoek een podium bieden. Dat is altijd ons doel”, beschrijft organisator Tom Gielen de beweegreden achter All Things Electric.

Uitdagende affiche

Het duo zet in op niet-mainstream klanken, iets wat in zijn ogen maar moeilijk een plaats vindt in het Belgische muzikale circuit. “Onterecht, want het is ontzettend interessant”, oordeelt Gielen. “Het Bos in Antwerpen is een plaats waar het bijvoorbeeld nog kan. Maar buiten de stad wordt het al lastig. Met All Things Electric hopen we daar verandering in brengen.”

Aan de affiche die Gielen en Tritsmans samenstelden, zal het alvast niet liggen. “We strikten drie projecten van muzikanten die het al erg ver schopten in de business, maar met hun eigen iets meer experimentele projecten vaak wat onder de radar blijven in ons land. Zo is er Multani, het project van Niels Meukens, drummer van X!NK en School is Cool. Met zijn driekoppige band doet hij wat denken aan Tampe Impala, maar met veel meer synths en ritmische drumpatronen.”

Niels Meukens, de drummer van X!NK, is één van de namen op de affiche.© Fred Debrock

“Met Forbidden Fruit staat er een andere gevestigde waarde op de affiche. Het is een project van Toon Janssens, onder meer bekend onder zijn alias Title of als producer van onder meer Up High Collective. Kortom, een gevestigde waarde in het underground circuit. Met Forbidden Fruit brengt Janssens wat meer Italo-achtige dingen, maar telkens verrassend. Een ijzersterke live performance.”

“Tot slot presenteren we ook YOKOCHO. Zijn muziek klinkt als house uit de jaren negentig. Hij krijgt ritmische ondersteuning van Steve Slingeneyer, de drummer van Soulwax. Zij spelen het laatste setje. Energie gegarandeerd”, verzekert de Limburger.

Democratische prijzen

Het hele gebeuren vindt plaats in de theaterzaal en de foyer van Theater Vooruit en café Kalifornia. “Fijne ruimtes die nog niet zo lang geleden onder handen werden genomen. Het is een pak gezelliger, zeker voor jongeren. En dat is toch het publiek dat we willen bereiken. Een avondje Beyonce is ook leuk, maar hun portefeuille denkt daar wellicht anders over.”

Hoe de toekomst van het concept eruitziet, durft Gielen niet te voorspellen. Maar de kans dat het bij een eenmalig gebeuren blijft, is klein. “De naam laat ruimte om later te experimenteren met dingen als All Things Funky of All Things Blues. Daar willen we in de toekomst zeker verder mee aan de slag.”

Tickets en info via deze link. (lava)

Aangeboden door onze partners