Nokere Koerse blijft hoogdag voor wielerfan én horeca: “Altijd een plezante dag”

NOKEREKOERS.© pdv

Kruisem/Nokere -

De 77ste editie van de Danilith Nokere Koerse bracht andermaal een pak wielerfans op de been. Gezelligheid troef uiteraard in de dorpskom van Nokere, waar het hart van deze wielerwedstrijd klopt en waar met Nokereberg de finish ligt.

Paul Darragas

“Altijd goed weer op Nokere Koerse.” Dat is hét cliché in Kruisem en al zeker in de deelgemeente Nokere. Het doet uiteraard wel de waarheid een beetje geweld aan, denk maar aan de afgelaste editie in 2013 door overvloedige sneeuwval. Maar toch. Dinsdag nog een uitgeregende dag en op Nokere Koerse scheen al van woensdagochtend het zonnetje en was er al een beetje een lentegevoel. Maar wat de weergoden ook in petto hebben, Nokere Koerse lokt altijd een massa wielerfans en dat was nu niet anders.

Hoogdag voor de horeca

“Uiteraard kijken we elk jaar uit naar Nokere Koerse”, zegt Louise Cannaert van restaurant Het Landhuys, dat in de dorpskom van Nokere een terras had geplaatst. “Het vraagt wel veel voorbereiding. Zo hebben we in het restaurant vip’s, zowel ’s middags als ’s avonds. Maar natuurlijk is het een plezante dag. We hebben altijd geluk met het weer en iedereen is altijd tevreden. Nokere Koerse is voor velen ook een dag om mekaar nog eens te zien.” (Lees verder na de foto)

Een wand met krantenknipsels getuigde van de rijke geschiedenis van Nokere Koerse.© pdv

Voor Amber Duym en Timo Berth, kersverse uitbaters van brasserie Tanderus, was het wel een heel speciale Nokere Koerse. “Onze eerste Nokere Koerse, want we hebben deze zaak nog maar net overgenomen. De officiële opening is pas vrijdag. Het was even zoeken hoe we dit zouden aanpakken, maar alles verloopt vlot. We nemen pas echt een vliegende start”, glundert Amber Duym.

Een gokje wagen bij de bookmakers, het hoort bij de koers.© pdv

Actie vzw Climaxi

De Nokerse dorpskom is telkens ook de plaats waar bij de bookmakers een gokje kan gewaagd worden. Je kon er ook van nostalgie proeven. Een wand boordevol krantenartikels getuigde van de rijke geschiedenis van Nokere Koerse. Langs het parcours geen boerenprotest zoals dat vorig jaar het geval was, maar nu wel een actie van de vzw Climaxi. In de Herlegemstraat in Kruishoutem, een kasseiweg die op het parcours van de plaatselijke ronden lag, werd op een grasveld ter hoogte van het kasteel van Herlegem een groot spandoek uitgerold. Daarbij werd de sanering geëist van het terrein in de Meirestraat in Kruishoutem, waar op een voormalig afvalstort intussen een industriële loods is gebouwd en waar PFAS-vervuiling is vastgesteld.

Aangeboden door onze partners